Utseendefokusert designråd

- Jeg synes Designrådet fokuserer feil, sier Birger Kullmann. Når Norsk Designråd inviterer til Designdagen er det for å styrke fokuset på norsk industri og god design. Kullmann synes de fokuserer for mye på produktenes utseende.

20.06.08 11:01

Salget av Farrisflasker har økt etter at flasken fikk ny design. Glassflasken fikk Hedersprisen for god design fra Norsk Designråd i 2001. I fjor var det sportsklærinnpakningen Bavac som stakk av med den gjeveste prisen.

Birger Kullmann lager båter. Kullmann viser til den forrige designmeldingen, der det vises til at design er det som i dag skiller produktene fra hverandre. Det synes Kullmann blir for utseendefokusert.

- Dette blir feil. Det ligger en total produktutvikling bak hele designen, og ikke bare hva du ser med øyet. Jeg synes man misbruker det engelske begrepet design. Mitt poeng er at jeg ser på utfordringen med å få formen og funksjonen til å gå opp i et bedre hele. Når du gjør alt det riktig kommer du et steg videre, sier Kullmann, som innrømmer at han også er opptatt av pene linjer.

– Hvis du ser på båtene jeg har lagd, som jeg har fått designutmerkelser for, vil du se at de har en tydelig signatur, sier Kullmann. Han etterlyser sterkere fokus fra Norsk Designråd på vareproduserende industri. Han ønsker mer teknisk faglig kompetanse fra juryen.

- Den måten de setter sammen juryen på, synes jeg er for snever. Jeg mener de mangler noen med ingeniørutdannelse for å dekke den tekniske biten av produktanalysen. Jeg tror de har et hull i fagkompetansen, sier Kullmann. Han presiserer at han er glad for jobben Norsk Designråd gjør, at rådet fokuserer på design. Kullmann er ikke interessert i å krangle med noen, men han skulle gjerne hatt en bredere utvalg av jurymedlemmer.

Årets kategoriledere er Tove Kjær fra SHKS i tekstil- og konfeksjonsdesign, Tore Borgersen fra Tore Borgersen Design i møbeldesign, industridesigner Leif Isachsen fra Kode Design, Inge Fossland i WM-data consulting i digitale løsninger og Reidar Holtskog fra SHKS i grafisk design. I tillegg sitter direktør i Norsk Form Jan R. Stavik og kunstkritiker i VG Lars Elton i styret. Juryleder er Oscar Kipperberg fra Innovasjon Møbel TBL/SND.

– Det er helt supert at det er folk med grafisk kompetanse i juryen, men i det øyeblikket de vurderer industriprodukter... I designmeldingen sto det svart på hvitt at de som skulle ivareta design og designutvikling er industridesignere. Dette er folk med en viss type utdannelse. Det innebærer at det blir et forferdelig snevert syn på design i Norge, mener Kullmann. Han viser for eksempel til en fjernstyrt oljeboringsskip fra Norsk Hydro. Troll pilot vil gjøre slutt på de svære oljeplattformene. Dette mener Kullmann fortjener en designpris.

- De som bidrar mest med verdiskapning i Norge er engineeringmiljøene. Offshore er det vi lever av, hvis ikke hadde vi vært et u-land. Det kommer aldri fram i sammenhenger som dette. Det synes jeg blir feil, sier Kullmann.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.