Tysklands forbundskansler Olaf Scholz utsetter avgjørelsen om hvorvidt landet skal bistå med stridsvogner til Ukraina, skriver den ukrainske avisen Kyiv Independent.
Alltid oppdatert: Siste nytt om krigen i Ukraina
Torsdag vedtok EU-landene en ny pakke med sanksjoner mot Russland. Import av russisk kull og vodka blir nå forbudt - men sanksjoner mot russisk gass er ikke ventet med det første. Tyskland er blant landene som fortsatt er avhengig av russisk gass.
Les også: Slakter Vestens sanksjoner: - Bryr dere mer om pengene
Thorsten Benner, direktør for tankesmien Global Public Policy Institute i Berlin, mener tiden er inne for Scholz å ta et standpunkt.
- Det er av viktig betydning for tysk troverdighet at vi ikke bremser opp på alle områder, men viser at vi også kan lede an, sier Benner til det amerikanske nettstedet Politico og legger til:
- Hvis det for øyeblikket er umulig for Tyskland å stoppe gassbetalingene som håver inn milliarder til Putin på sikt, kan det å sende stridsvogner være et godt alternativ.
- En alvorlig feil
Visekansler og økonomiminister Robert Habeck og utenriksminister Annalena Baerbock har tidligere lagt frem en plan som involverer utsendelsen av rundt 100 stridsvogner av typen «Marder».
Nå er avgjørelsen satt på vent.
- Det er viktig at man ikke forhaster seg. Dette er et tilfelle hvor det ville vært en alvorlig feil av Tyskland å ta på seg en spesiell rolle, sa Scholz og understreket at han ønsker å koordinere våpenleveransen med de andre landene i NATO.
Vil bli mer ekstreme
Under utenriksministermøtene onsdag og torsdag diskuterte NATO-landene militær støtte til Ukraina, men gikk ikke grundigere inn på leveransen av stridsvogner.
Les også: Russlands økonomi viser styrke: – Vesten vet hva de må gjøre
Tyske offiserer har tidligere utelukket å levere komplekst militærutstyr som stridsvogner til Kyiv, fordi de mener det vil ta flere måneder å trene ukrainske soldater til å bruke dem.
Fått med deg denne?
Nå ser det imidlertid ut til at krigen kan strekke seg over lenger tid.
- Russiske styrker vil nok satse på å vinne mer territorium i Sør- og Øst-Ukraina fremover, sa Tom Røseth som er hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole til Nettavisen torsdag.
Røseth mener i tillegg at russiske styrker vil bli mer ekstreme i sin krigføring fremover, og at ukrainske soldater kan ha en særdeles hard kamp foran seg.
