*Nettavisen* Nyheter.

Utsetter barnehageforslaget

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)

Regjeringen legger foreløpig forslaget om utbyttebegrensning på is.

06.09.10 15:34

Det omstridte forslaget utsettes i ett år, etter massiv kritikk fra private barnehager, skriver Aftenpostens nettutgave.

- Kan trekkes
Regjeringens forslag, som innebærer begrensninger i muligheten til å ta ut store utbytter i private barnehager - og inndriving av opptjente verdier i barnehagene når barnehagene opphører eller selges - har ført til kraftige reaksjoner.

Halvorsen talte mandag på Private Barnehagers Landsforbunds (PBL) lederkonferanse i Bodø, og hun offentliggjorde da at regjeringen vil bruke ett år ekstra på denne delen av regelverket.

Hennes budskap er at forslaget om å begrense muligheten for å ta ut store utbytter vil bli gjennomført, men at hun ønsker en bedre prosess om gjennomføringen.

- Hvis vi får et regelverk om utbyttebegrensning som er enkelt å praktisere og ikke enkelt å omgå, kan det være aktuelt at forslaget om inndraging trekkes. Vi har ingen prestisje på det som står i høringsnotatet. Hvis andre modeller kan sikre formålet, er vi åpne for det, sier Halvorsen.

Les også: Nå vil hun bestemme hvor mye man kan tjene

- Inviterer til dialog
I en pressemelding skriver Kunnskapsdepartementet at de nå inviterer PBL til dialog om hvordan reglene om utbyttebegrensning kan gjennomføres.

- Dette skal være en god og grundig prosess, var hovedbudskapet i Halvorsens tale på lederkonferansen, ifølge pressemeldingen.

Hun fastholder at det må komme et nytt regelverk som hindrer store utbytter, og mener dette er viktig for å sikre høy oppslutning om de private barnehagene.

- Det nye tilskuddsystemet for barnehager, som er det viktigste forslaget i regjeringens høringsrunde, gjennomføres fra 1. januar 2011. Det sikrer eksisterende private barnehager en rett til finansiering ved at 27 milliarder kroner overføres til kommunenes rammefinansieringssystem. Dette innebærer samtidig at private barnehager får like gode økonomiske betingelser som kommunenes egne, når opptrappingsplanen for likeverdig behandling er gjennomført. Alle som ønsker høye bevilgninger til barnehageformål har derfor en felles interesse av å motvirke at noen få eiere tar ut urimelig høye utbytter, eller på annen måte trekker store verdier ut av sektoren, sa Halvorsen.

Kunnskapsministeren påpekte samtidig at det bare er unntaksvis vi ser at barnehageeiere tar ut store utbytter:

- De aller fleste private barnehageeiere driver nøkternt. Det er bare unntaksvis vi ser eiere som henter ut store utbytter, men det er ødeleggende for sektorens omdømme når det skjer. Derfor er det viktig at vi får klarere regler på dette området, sa hun.

Her er forslaget
Regjeringens forslag til nytt finansieringssystem for private barnehager skulle tre i kraft fra årsskiftet - og innebærer at:

* Eiere av private barnehager forbys å ta ut mer enn 5 prosent utbytte av egenkapitalen per år.

* Ved eventuelt salg, kan ikke eierne av de private barnehagene beholde verdiøkningen.

* Alle barnehager skal likebehandles ved tildeling av offentlig støtte.

- Vil rasere barnehagene
Barnehageeier Eli Gjøen sa til Nettavisen tidligere i august at forslaget vil rasere barnehagene.

- Dette vil rasere hele barnehagesektoren. Det kommer til å sette barnehagesektoren ti år tilbake, sa Gjøen.

Siden 1997 har hun startet opp fire private barnehager i Bærum og i Drammen.

I sitt høringssvar, skriver hun:

«Mitt svar på regjeringens høringsforslag, er at forslaget trekkes i sin helhet, og at dere i stedet gjør en innsats for å gjenopprette den tilliten dere nå har mistet.»

Les egen sak: - Kan rasere hele barnehagesektoren

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.