*Nettavisen* Nyheter.

Utsetter dannelse av ny regjering

Det har roet seg i Kiev etter gatekampene.

Det har roet seg i Kiev etter gatekampene.

Den ukrainske nasjonalforsamlingen har utsatt dannelsen av en ny regjering til torsdag.

25.02.14 14:38

– Torsdag må en regjering med nasjonal overbevisning velges, sier Oleksander Turtsjynov, som både er president i nasjonalforsamlingen og landets fungerende president.

Han fortalte samtidig at han skal møte landets sikkerhetstjenester for å drøfte det han kaller «farlige tegn til separatisme» i noen deler av landet.

Turtsjynov kom ikke med noen detaljer da han orienterte medlemmene av nasjonalforsamlingen. Både i nasjonalforsamlingen og utenfor er det bekymring for splittelsestendenser.

Medarbeider skutt og skadd
Administrasjonssjefen til Ukrainas ekspresident Viktor Janukovitsj er skadd i en skyteepisode.

Det er uklart om han var sammen med Janukovitsj, men meldingen kan tyde på at de nye myndighetene er i ferd med å nærme seg ekspresidenten.

Den skadde er Andreij Kljujev, som også var regnet som Janukovitsjs viktigste rådgiver, melder nyhetsbyrået Reuters.

Ber Russland oppføre seg
Russland bør oppføre seg som en god nabo og la Ukraina gå den veien landet selv vil, mener EUs utenrikspolitiske sjef Cathrine Ashton.

– Det er svært viktig at Russland, som en meget viktig nabo til Ukraina, også gir sin støtte for å sikre at landet går framover langs den veien det ønsker, sa hun på en pressekonferanse tirsdag. Ashton kom til Kiev mandag.

– Vi er her for å si at vi vil støtte og hjelpe landet med å forbli sterkt og gå videre framover på den veien landet velger, sa Ashton til journalister.

– Det sterke båndet mellom Ukraina og Russland må ikke skades, tilføyde hun.

Ashton ga sterk støtte til Ukrainas nye ledere og oppfordret dem til å danne en inkluderende regjering og få landet gjennom en serie av kortsiktige problemer.

Hun presenterte ingen detaljer om utenlandsk pengestøtte til et Ukraina der statskassen snart er tom. Men hun sa at EU vil samarbeide med Det internasjonale pengefondet IMF, og at IMF vil gjøre sin egen vurdering av situasjonen i landet.

Lavrov advarer
Russlands utenriksminister Sergej Lavrov advarte tirsdag mot å tvinge Ukraina til å velge mellom Russland og Vesten.

– Det er farlig og virker mot sin hensikt å prøve å påtvinge Ukraina et valg etter prinsippet «du er enten med oss eller mot oss», sa Lavrov på en pressekonferanse i Moskva.

Pressekonferansen ble holdt etter samtaler Lavrov hadde hatt med Luxembourgs utenriksminister Jean Asselborn.

ICC
Ukrainas folkevalgte vedtok tirsdag en resolusjon der de vil ha tidligere president Janukovitsj stilt for Den internasjonale straffedomstolen ICC.

I resolusjonen heter det at Janukovitsj og andre er skyldige i at over 100 mennesker fra Ukraina og andre land ble drept i uroen i Kiev i forrige uke, og over 2.000 skadd.

Blant de andre som nevnes som skyldige er forrige innenriksminister Vitalij Zakhartsjenko og tidligere riksadvokat Viktor Psjonka.

– Planla å knuse opposisjonen
Den flyktede presidenten i Ukraina, Viktor Janukovitsj, planla å sette inn tusener av politistyrker for å knuse protestene i Kiev, ifølge dokumenter som er blitt publisert på internett.

Selv om det foreløpig ikke er bevist at dokumentene virkelig er ekte, har et medlem av nasjonalforsamlingen, Hennadi Moskal, tidligere viseinnenriksminister, offentliggjort et dokument med en detaljert plan for å omringe demonstrantene på Uavhengighetsplassen.

Planen var å la snikskyttere skyte mot demonstrantene fra takene på husene rundt plassen som var selve sentrum for opposisjonen. Pansrede kjøretøyer og 22.000 politifolk, inkludert 2.000 fra spesialstyrken Berkut, skulle settes inn, ifølge dokumentet.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.