*Nettavisen* Nyheter.

Utsetter kumadrass-bøter

Foto: SCANPIX/AP/Mitchell Murray

Hvis ikke bøndene skaffer madrasser til kyrne sine kan de få bøter fra nytttår av. - Men vi venter med sanksjonene, ett år i hvert fall, sier Mattilsynet.

14.01.06 13:03

Du går kanskje og drømmer om en Svane Continental eller en annen madrass som får deg til å drømme søtt? Trøst deg med at Dagros har ligget på gulvet siden fødselen.

Men nå er det også slutt. Dagros, Veslemøy, Litago og de andre fikk fra 1.januar inn et krav om egen madrass i båsen. " Kyr skal ha tilgang på liggeplasser med mykt underlag og tett gulv", heter det i forskriften om storfe.

Kua mi jeg takker deg...
Du spør deg kanskje hva vitsen er med en madrass til et dyr som har klart seg utensiden tidenes morgen

- Kyrne melker faktisk mer når de ligger. Og med en myk madrass eller et underlag kommer kyrne til å ligge mer og dermed også produsere mer melk til bonden. Det vil derfor lønne seg for bonden å investere, sier Owe Rosenlund som er konsulent i Felles Kjøpet.

Det er vel snakk om en del penger her?
- Det er forskjeller i pris fra de som har løsdrift og de som har kyrne sine i båser. For løsdrift ligger investeringen på mellom 1300-1500 kroner per ku. For bås er prisen rundt 700 kroner. Så det blir fort en stor investering for bonden. Men som sagt så er dette en investering som kan forskutteres. Dyrevelferden du får, vil gi mer melk igjen, sier Rosenlund.

Bonden kan bli straffet
Den nye regelen har virket i snart 14 dager, og skaffer ikke bonden madrasser til kyrne sine, kan det bli sviende bøter.

- Vi har sanksjonsmuligheter, men de kommer vi nok ikke til å bruke i år. Mange bønder venter på sine madrasser og underlag mens andre bønder teller på knappene om de skal legge ned brukene i løpet av året. Derfor blir nok ingen bøtelagt i 2006, sier Svein Skaalevik i Mattilsynet til iBergen.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.