Utsetter sammenslåing av fødeavdelingene i Molde og Kristiansund

Bunadsgeriljaen på plass utenfor Stortinget tirsdag, der de demonstrerte mot kutt og nedleggelser i pasienttilbudet i distriktene.

Bunadsgeriljaen på plass utenfor Stortinget tirsdag, der de demonstrerte mot kutt og nedleggelser i pasienttilbudet i distriktene. Foto: Ryan Kelly (NTB scanpix)

Styremøtet utsatte sammenslåing av fødeavdelingene i Molde og Kristiansund.

15.05.19 13:50

Helse Møre og Romsdal utsetter sammenslåing av fødeavdelingene i Molde og Kristiansund, melder NTB. Dermed har aksjonen mot kutt i pasienttilbudet i distriktene - Bunadsgeriljaen - vunnet en delseier.

Tidsplanen for utsettelsen er foreløpig usikker. Styret vil vurdere å komme med en ny plan på neste møte som er i juni.

Samtidig skal det utredes en samlet plan for funksjonsfordeling mellom sykehusene, melder NRK Møre og Romsdal.

Helse Møre og Romsdal skal gjennomgå faktagrunnlaget for fødesammenslåingen på nytt, melder Tidens Krav. Bakgrunnen er påstander om feil fra miljøer ved sykehuset i Kristiansund, opplyste konstituert administrerende direktør Nils Kvernmo onsdag.

Lederen for Bunadsgeriljaen, Anja Solvik, tok ordet under styremøtet i Helse Møre og Romsdal onsdag, melder NRK.

- Dere har hatt tid til å se på fakta i saken og dette føles som en utmattingstaktikk. Det er viktig for de ansatte og pasientene på Nordmøre at det er forutsigbart, så vi ber om at dere tidsbestemmer utsettelsen så raskt som mulig, sa Solvik.

Aksjonsgruppa krever en utsettelse i minst fem år.

Helseminister Bent Høie sa etter møtet med Bunadsgeriljaen tirsdag at han kunne gripe inn dersom helseforetaket fattet et vedtak han mente ikke var riktig.

I slutten av mars kom beskjeden om at Helse Møre og Romsdal ville legge ned fødeavdelingen i Kristiansund og at fødetilbudet i stedet skulle legges til Molde. Det satte sinnene i kok, og helseminister Bent Høie fikk stifte bekjentskap med Bunadsgeriljaen. Tirsdag aksjonerte de foran Stortinget med følgende appell til politikerne: «Trygghet for barn og mor. Vi vil ha føden der vi bor».

Byggestart for det nye sykehuset på Hjelset i Molde skal etter planen starte i år og tidligst stå ferdig i 2024.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.