Pressevakt Olav Nordli bekrefter overfor Teknisk Ukeblad at strømsettingen er utsatt. På Bane Nors pressetreff onsdag ble det klart at de må bytte ut 2,4 kilometer med kabler på Follobanen.

Som følge av at selskapet må bytte så store mengder med strømtilførende kabler, må de utsette testkjøringen av prestisjeprosjektet.

Taus om oppstart

Arbeidet med å legge kablene anslår Bane NOR at vil ta fem dager, opplyser Underum på pressetreffet. Dermed ryker planene til Bane NOR om å få testkjørt Follobanen allerede i morgen.

– Jeg må innrømme at vi har vært for optimistiske om testkjøring og åpning av toglinjene, erkjente også Bane Nors konsernsjef, Gorm Frimannslund.

Han ønsket ikke oppgi noen ny dato for når Follobanen er klar til å gjenåpne, og angret samtidig på at selskapet hadde oppgitt en åpningsdato i første omgang.

– Sett i ettertid burde vi ikke kommunisert dato så tydelig. Det var gjort i god intensjon, men vi ser at det har ført til frustrasjon for reisende og pendlerne, sier Frimmannslund.

Etter en diskusjon med en TV 2-journalist gikk Bane Nor-ledelsen med på at åpningen av milliardprosjektet er utsatt på ubestemt tid, ettersom det ikke er fastsatt noen tid for åpningen.

Flere feil

En rekke feil – som underdimensjonerte kabelskjøter, en ødelagt isolator og feil på jordingsanlegget i tunnelen – har ført til at togtrafikken ble fullstendig parkert kort tid etter at banen ble åpnet i midten av desember.

Siden da har den ene fristen etter den andre røket, og gjenåpningen er blitt utsatt flere ganger.

– Vi har funnet feil på kabler, litt mer enn vi trodde vi ville finne. Nå vil vi være sikre før vi kommer med en ny dato, fortalte Frimannslund.

Follobanen ble åpnet 11. desember 2022. Prestisjeprosjektet kostet 36,8 milliarder kroner og tok 13 år å bygge, men bare åtte dager senere ble togstrekningen stengt grunnet problemer med det tekniske anlegget. Siden har toget vært stengt.