RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Utsikter for 2004: Asia skaper solskinn

Sist oppdatert:
I iMarkedets serie om utsiktene for 2004 er turen kommet til Hogne I. Tyssøy i Holberg Forvaltning. Her får du vite hva han ser i krystallkulen, og hvilke aksjer han anbefaler
2003 er i ferd med å ebbe ut som et meget sterkt år for aksjemarkedene. Hvem hadde trodd det da vi var på vei ut av fjoråret, med terror, krigsoppbygging, deflasjonsfrykt, elendig økonomiske vekst og en styringsrente som i Norge nettopp var senket fra 7,0 til 6,5 prosent.

Hva kommer så i 2004?

iMarkedet vil frem mot nyttår få innspill fra ulike, sentrale aktører i det norske finansmiljøet.

Tidligere deltagere:
Kristian Falnes, Skagen:
Stig R. Myrseth, Orion Analyse:
Jan Eiler Fleischer, Gambak:
Gunnar Holen, Corporate Advice & Research: Utsikter for 2004: Positiv til Oslo Børs
Edward Wendel, Avanse:
Svein Haga: Utsikter for 2004: Ser ingen kjøpskandidater

I dag er turen kommet til Hogne I. Tyssøy i fondsselskapet Holberg Forvaltning.

- Er dette et godt tidspunkt å øke investeringer på verdens aksjemarkeder generelt sett?

- Konjunktursituasjonen virker nokså god. Det er rimelig hyggelig vekst, lav inflasjon og lave renter. Verdsettelsen av selskaper ser ut fra disse parametrene ikke altfor høy ut. Det er rimelig positive utsikter for de neste seks til 12 månedene.

- Er dette et godt tidspunkt å øke investeringer på Oslo Børs?

- Oslo Børs er veldig sensitiv for en del parametere som er vanskelige å spå. Historisk har Oslo Børs gått bedre enn andre børser i slike perioder som nå. Men på sikt er det negativt at kapitalavkastningen på Oslo Børs tradisjonelt har vært lavere enn i mange andre markeder. Vi ser gjerne at man diversifiserer, og vi er opptatt av Norden som univers. Da oppnår du veldig mye av den nødvendige diversifiseringen.

- Anbefal tre aksjer på Oslo Børs som er kjøpskandidater.

Tomra - I et historisk perspektiv, ut fra markedsposisjon og en kvalitativ vurdering av selskapet, mener vi det er rimelig vurdert. I det korte bildet er selvsagt Tyskland veldig viktig, men Tomra er også godt i gang i andre markeder.

Telenor - De har vært veldig dyktige i strategien med å utvikle internasjonal virksomhet. De er raskt voksende i sin nisje, og eksponert primært mot mobilmarkeder som vokser raskt. De betalte litt mye for Sonofon, men ikke nok til å ødelegge bildet.

Lerøy Seafood Group - Vi ser på ledelsens dyktighet til å agere i sine markedet og segmenter. Lerøy har vist seg meget dyktige. De har skapt et integrert selskap innen oppdrett på et tidspunkt som timingmessig kan være veldig godt. Oppkjøpene i produksjon er interessante. Aksjen er moderat verdsatt.

- Anbefal tre aksjer på Oslo Børs som er salgskandidater.

- Jeg avstår fra dette spørsmålet. Vi er mest opptatt av å finne kjøpskandiater.

- Tror du Oslo Børs hovedindeks vil stige i 2004?

- Ja.

- Tror du den vil stige mer enn 20 prosent?

- Nei. Med bakgrunn i oppgangen i år er vi litt mer moderate. Det kan tenkes, men med bakgrunn i verdsettelsene og andre forhold, tror jeg vi holder oss under 20 prosent.

- Hva er de viktigste forholdene som kan gi videre børsoppgang i 2004?

- I tillegg til det som er nevnt under punkt 1: Det ser ut som verdensøkonomien er i bedring, selv om USA er kunstig stimulert. Asia er en solskinnshistorie og en drivkraft i veldig mange sammenhenger, for eksempel Kina, India, Taiwan og Japan. Vi har lenge vært opptatt av utviklingen i Asia.

- Hva er de viktigste forholdene som kan gi børsfall i 2004?

- Generelt: Trendbruddene kommer ofte når det uventede skjer. Mange nevner terrorfrykt, men det er usikkert hvor mye terror slår ut. Vi har jo terrorangrep nesten hver dag. Ellers har vi usikkerheten rundt USAs økonomi, hvis forbrukerne blir mer usikre og trekker i bremsen. Makroøkonomisk usikkerhet i Asia kan også være en slik faktor. Og selvfølgelig noe så overraskende som at inflasjonen kommer tilbake og rentene drar oppover. Men det tror vi er lite sannsynlig på kort sikt. Dessuten trenger man topplinjevekst i bedriftene. Hvis ikke kan tvilerne komme på banen igjen.

- Hva vil Norges Banks styringsrente ved utgangen av 2004 være?

- Med stor ydmykhet: Det vil vi ikke gi noe punktestimat på. Se på alle ekspertenes spådommer det siste året. Det er ekstremt vanskelig.

- Hvis du hadde en million kroner som du ikke trenger på ti år, hva ville du investert dem i?

- Jeg er jo helt inhabil. Selvfølgelig i Holbergs aksjefond. Med en horisont over ti år bør du ha en høy aksjeandel i porteføljen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere