Gå til sidens hovedinnhold

Utsolgt på fem minutter

Norges nye restaurantstjerne skinner som aldri før.

Det kryr av journalister og fotografer i det lille restaurantokalet til Maaemo i Schweigaardsgate i Oslo.

I den neste Michelinguiden vil de stå oppført med to stjerner i verdens viktigste rangering av restauranter. Det meste man kan få er tre. Etter fem minutter var ordrebøkene fylt opp.

Få bord
Tidligere samme dag var det ikke mange som hadde hørt om restauranten, som ligger litt bortgjemt midt i sentrum, med en kapasitet på åtte bord.

På bordet står en halvfull flaske med Champagne.

- Det var helt surrealistisk å få beskjeden. Fantastisk, og veldig morsomt, sier kjøkkensjef Espen Holmboe, som startet restauranten for 14 måneder siden, sammen med partneren Pontus Dahlstrøm og Jon Frode Engdahl. Han har bakgrunn fra den tidligere eneren i Oslo, Bagatelle.

Alle står i kø for å få noen ord med innehaverne bak den nye kometen i Oslos restaurantverden.

Onsdag klokken ti fikk de beskjeden som nesten alle i restaurantverden bare kan drømme om.

Kortreist mat
Maaemo satser på økologisk, sesongbasert og ikke minst kortreist mat.

- Vi serverer nesten ikke mat som har reist mer enn ti mil, sier Jon Frode Engdahl.

Hemmeligheten bak suksessen, er ifølge Engdahl at man har turt å gjøre ting ingen andre gjør, og at de har vært kompromissløse i prosessen.

Maaemo satser primært på nordisk mat, i likhet med det som nå er nærmeste referanse, Noma i København, som flere ganger er blitt kåret til verdens beste restaurant. Nå har de begge to stjerner.

- Utrolig følelse
Kuba Koltowski er praktikant fra Polen. Han har jobbet på restauranten i tre uker, og syntes det var en fantastisk opplevelse å få sjokkbeskjeden.

- Pontus leste det høyt for personalet, men vi trodde ikke det var sant. Det var en helt utrolig følelse, sier Kuba, som hadde søkt spesifikt om praksisjobben på restauranten, som hadde et svært godt rykte.

- Å få vite at man plutselig har to stjerner i Michelinguiden, må gi cirka samme følelsen som når en idrettsutøver kommer først over målstreken. Dette er som en drøm som har gått i oppfyllelse, sier han.

Mens Engdahl prater med NA24, ringer mobilen. Det er en som lurer på om han kan bestille bord i juni.

- Det er ikke mange som tør å satse på det stolte nordiske kjøkken. Det er likheter mellom oss og Noma, men vi er også to helt forskjellige restauranter, sier han.

- Er målet å hanke inn den siste tredje stjernen?

- Det er ikke en målsetting. Det vi har fokus på er å bli bedre hver eneste dag, sier Engdahl.

4980

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken