Gå til sidens hovedinnhold

- Utsteder fatwa mot Halloween

Religionsprofessor forstår at religiøse ledere tar avstand fra Halloween.

Det nasjonale fatwarådet i Malaysia har bannlyst Halloween-feiring i en fatwa, som er en domsavsigelse i islam.

Rådet, som utsteder fatwaer, mener Hallooween er en kristen, vestlig tradisjon som hyller de døde og går imot den islamske tro.

«Halloween-feiringen er åpenbart imot verdiene til sharia,» sier rådet i en uttalelse på sine nettsider.

Videre sier rådet at Halloween-feiringen må forbys, ettersom det hedrer de døde. «Dette kan ikke feires av muslimer. For å minnes dem som har gått bort, anbefaler vi bønn og Koranen.»

Ber for de døde
Professor i religionsvitenskap synes det er forståelig at religiøse ledere tar avstand fra Halloween-feiringen.

- Vi har allehelgensdag i Norge med lang tradisjon hvor man ber for de døde. Jødedommen har krav om ikke å ha direkte kontakt med de døde og også kristendommen har vært skeptisk her. Men det er forskjeller på nivåer her. Det å ære de døde er ikke det samme som å prøve å ha kontakt med de døde. Halloween har likevel mer til felles med den farlige romjulsperioden i norsk tradisjon, enn med allehelgensdag, sier professor Dag Øistein Endsjø ved Universitetet i Bergen til Nettavisen.

«Den onde siden»
- Det er de farlige åndene man markerer under Halloween-feiringen. Det er ikke bestemor og tante Jorunn man refererer til, men alt annet faenskap. Jeg skjønner at det er problematisk for både den kristne tro og muslimske tro at man feirer dette. Det kan bli sett som om man går over til den onde siden, eller «join the dark side» som i Star Wars, sier Endsjø.

Fatwaer er ikke juridisk bindende i Malaysia så lenge den ikke forkynnes av staten som sharialov eller islamsk lov, ifølge The Jakarta Post.

- Hvis denne fatwaen går ut på hva muslimer oppfordres til å gjøre, så er det opp til hver enkelt muslim å bestemme selv. Mens i noen muslimske land er det fullstendig forbudt med Halloween, sier professoren.

- Gjøre dem gudløse
Ekstreme muslimske krefter i Malaysia går så langt som å hevde at Halloween-feiringen blir organisert av ikke-muslimer på verdensbasis for «å rokke ved unge muslimers tro og gjøre dem gudløse», skriver The Malay Mail Online.

I Negeri Sembilan vest i Malaysia har en Halloween-invitasjon ved en internasjonal privatskole skapt furore blant flere muslimer, ettersom muslimer også ble invitert til skolens Halloween-markering.

Islamister har bedt myndighetene om å overvåke markeringen på skolen.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg