Utvalg: - Ulvesoner bør opprettholdes

Oslo (NTB): Ulvesoneutvalget forslår å opprettholde dagens ulvesoner med mindre justeringer. Det foreslås også at kommuner innenfor ulvesonen får en kompensasjon for belastningen med å ha ulv.

Det regjeringsoppnevnte utvalget er en oppfølging av rovviltforliket av 2011, der det ble bestemt at ulvesonen skulle evalueres.

Mandag fikk miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) overlevert rapporten «Evaluering av ulvesonen» fra utvalgets leder Reidar Åsgård. Statsråden har ikke lest rapporten enda, men sier det virker som utvalget har tatt oppdraget på alvor og nøye vurdert argumentene for og imot.

Utvalget foreslår å opprettholde dagens modell med ulvesoner med kun mindre endringer. Får utvalget det som de vil forsvinner områdene vest for E6 i Østfold fylke og i Follo i Akershus ut av dagens ulvesone. Det gjør også Vestmarka vest for E16 i Akershus, samt de deler av Kongsvinger, Grue og Sør-Odal som ligger vest for Glomma.

Utvalget forslår også at kommunene innenfor ulvesonen får en kompensasjon på 8 til 10 millioner kroner per ynglende familiegruppe årlig. «Beløpet bør fordeles på kommuner som har familiegruppas revir på sitt område», står det i rapporten.

Utvalget foreslår også at det skal bli lettere å felle ulv utenfor sonen, og at alfadyrene i familiegruppene bør radiomerkes for å fastslå revirområdets geografiske utstrekning så nøyaktig som mulig. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.