*Nettavisen* Nyheter.

Utvalg foreslår hijab i politiet

For tre år siden raste debatten om religiøse hodeplagg i politiet. Nå vil et utvalg gjøre det lettere å bruke hijab i det offentlige rom.

16.01.12 06:49

Oslo (NTB): Politi og dommere med hijab kan bli resultatet hvis regjeringens livssynspolitiske utvalg, ledet av Sturla Stålsett, får viljen sin, skriver Vårt Land.

Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) satte for halvannet år siden ned utvalget som skal utmeisle Norges nye religionspolitikk. Ifølge Vårt Land ønsker utvalget å rydde plass til hijab, kors og andre religiøse symboler i det offentlige rom. Dermed kan det åpnes for at både politi og dommere få lov til å bære hijab, noe som ikke er tillatt i dag.

– Vi må tåle å bli eksponert for andres religion, enten vi møter en imam i en sykehuskorridor eller politi med hijab, sier et medlem av utvalget til avisen.

Et annet medlem bekrefter utvalgets holdning.

– Ut ifra diskusjonen i utvalget føler jeg meg helt sikker på at religiøse hodeplagg må kunne kombineres både med dommerkapper og politiuniformer, sier medlemmet.

Sturla Stålsett er tydelig på at Norge går i en annen retning enn Frankrike.

– Det vil prege konklusjonen vår at vi på ingen måte vil gjemme bort eller redusere nærværet av religiøse symboler. Vi ønsker å legge til rette for at mangfoldet kan være robust, sier Stålsett.

Spørsmålet om politikvinner kunne bruke hijab til uniformen utløste en høylytt debatt for tre år siden. Etter sterke reaksjoner ble forslaget om hijab i politiet trukket tilbake av daværende justisminister Knut Storberget.

Tros- og livssynspolitisk utvalg hadde sitt første møte i august 2010 og skal legge fram sin utredning innen nyttår. Utvalget har fått i oppgave å foreta en gjennomgang av statens tros- og livssynspolitikk og fremme forslag som kan bidra til å skape en mer helhetlig politikk på feltet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.