RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Utvalg går inn for hijab og turban i politiet

Oslo (NTB): Dommere og politi kan bruke hijab og turban på jobb, konkluderer livssynsutvalget som mandag overleverer sin rapport til kulturministeren.

Prest Sturla Stålsett har ledet Tros- og livssynspolitisk utvalg i over to år. Sammen med et flertall på tolv i utvalget går han inn for at man skal tillate at dommere og politi kan få bruke religiøse hodeplagg. Bare et mindretall på tre går mot dette, skriver Aftenposten.

Det har vært stor politisk motstand mot tilpasninger i politiets uniformsreglement. Argumentet er at politi og rettsvesen skal være helt nøytralt. I Forsvaret er det imidlertid åpnet for at soldater kan få bruke hodeplagg som muslimenes hijab, sikhenes turban og jødenes kalotter.

- Jeg mener det samme som vi har vedtatt på vårt landsmøte, og som det har vært enstemmighet om på Stortinget: Det er viktig at de som utøver sivil makt på vegne av Staten overfor enkeltpersoner fremstår som helt nøytrale. Da kan de ikke bruke hijab eller andre religiøse plagg, men må ha helt nøytral bekledning, politiet i uniform og dommere i kappe, sier Arbeiderpartiets justispolitiske talsmann Jan Bøhler.

AUF-politikeren Prableen Kaur er imidlertid enig med utvalget:

- Livssynsutvalget ser at samfunnet begynner å bli mer og mer mangfoldig og at det vil bli behov for å ha en ramme som inkluderer dette mangfoldet. Det er en tilpasning med tiden, og reflekterer fremtidens samfunn på en mer riktig måte, sier hun. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere