*Nettavisen* Nyheter.

Utvalg vil tvinge kommuner til tiltak mot overgrep

Stavanger (NTB): Kommunene må pålegges å ha beredskap som sikrer varsling av overgrep mot utviklingshemmede, mener et utvalg. Det foreslår også en egen varslingstelefon for slike overgrep.

Ekspertutvalget ble nedsatt av regjeringen i 2011, og det kommer i en rapport med forslag til en rekke tiltak, skriver Stavanger Aftenblad.

I rapporten - som ble lagt fram i slutten av forrige måned - slås det fast at uklare økonomiske støtteordninger og krav til kommunene medvirker til at utviklingshemmede er ekstra utsatt for vold og seksuelle overgrep.

Utvalget foreslår et opplegg kalt Sikring av Utviklingshemmede Mot Overgrep (SUMO). En nasjonal varslingstelefon - spesielt for personer med utviklingshemming - bør opprettes etter mønster fra Alarmtelefonen for barn og unge, mens utvalget også ønsker rådgivningstelefon for samliv og seksualitet for utviklingshemmede.

Utvalgslederen, nevropsykolog Peter Zachariassen, mener kommunene i liten grad bør få lage sin egen vri på opplegget som skal hindre overgrep mot utviklingshemmede.

- Det trengs pålegg og oppfølging overfor kommunene for at de skal få disse prosedyrene på plass. Kommunene kan godt få lov til å gi retningslinjene og programmene som må til, sitt eget særpreg. Men etter vår mening burde det ikke gå fryktelig mye lenger enn at de kan få lov til å sette sitt kommunevåpen på dem, sier Zachariassen til Aftenbladet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.