– Er det ett sted jeg hadde forventet at det ville være en risikovurdering, så er det i politiet. Jeg er meget overrasket over at det på tross av flere bekymringsmeldinger, ikke var noen som tok til orde for å undersøke varslene mot Eirik Jensen, sier utvalgsleder Ingeborg Moen Borgerud til NTB.
Der erfarne advokaten har ledet det uavhengige utvalget som har evaluert hva som hadde gått feil da det ble avdekket at politimannen Eirik Jensen i 20 år hadde samarbeidet med hasjsmugleren Gjermund Cappelen.
Les også: Politiets evaluering om Jensen-saken: Lederskapet sviktet
Rapporten som ble overrakt politidirektør Benedicte Bjørnland onsdag slår fast at politiets lederskap over år hadde sviktet ved at flere varsler om å ettergå den kjente politimannens omgang med informanter, var blitt liggende.
– Bekymringen om regelbrudd ble ikke undersøkt og dermed oversett og i praksis nærmest godtatt. Domfelte kunne arbeide med kilder og informanter år etter år, sier Moen Borgerud.
Har trodd på hverandre
– Vi har trodd godt om våre kolleger og det har vært en manglende risikoerkjennelse, innrømmer Bjørnland overfor NTB.
Nå lover hun flere tiltak i kjølvannet av rapporten, blant annet mer forskning, forebygging og ikke minst med en grundig gjennomgang av alle sakene som kommer til Spesialenheten for politisaker.
Utvalget foreslår elleve tiltak som politiet kan sette i verk for å forebygge, forhindre og avdekke korrupsjon i framtiden. I arbeidet med å ettergå Jensens karriere i politiet og helt fra han startet å ha kontakt med kriminelle kilder og informanter tilbake på 1990-tallet, er det avdekket at han ikke fulgte de reglene som var trukket opp for informantbehandling.
– Den fagansvarlige som arbeidet med informantbehandling meldte fra til Jensens leder om at han ikke fulgte regelverket og at det var nærmest umulig å kontrollere virksomheten hans. Jensen ble etterforsket av Spesialenheten to ganger tidligere, men begge ganger ble sakene henlagt. Begge sakene hadde opplysninger som Oslo politidistrikt burde fulgt opp, oppsummerte Moen Borgerud.
Ekspolitimannen har fortalt om sitt nye liv bak murene:
Gamle varsler
Rapporten kommer et halvt år etter at Eirik Jensen ble dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og medvirkning til hasjsmugling. I rapporten omtales det at Jensen var omstridt allerede på 90-tallet.
– Flere politiansatte ga også den gang uttrykk for bekymringer knyttet til hans tjenesteutførelse, kontakten han hadde med kriminelle på fritiden og hans rolle i enkeltsaker, skriver utvalget.
– Det som er mest interessant er om noen av disse varslene omhandler kontakten med Cappelen, som politiets ledelse visste var Jensens «superkilde», men det har jeg ikke hørt noe om her, sier Jensens forsvarer under straffesaken, advokat John Christian Elden til NTB.
Eirik Jensen-saken
* Den tidligere politimannen Eirik Jensen (63) ble i Oslo tingrett i september 2017 dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og medvirkning til innførsel av 13,9 tonn hasj.
* Hans medtiltalte Gjermund Cappelen (54) ble dømt til 15 års fengsel for grov korrupsjon og innførsel av 16,7 tonn hasj. Cappelen ble tilkjent seks års strafferabatt.
* Jensen anket skyldspørsmålet, mens Cappelen anket straffutmålingen. Ankesaken startet i Borgarting lagmannsrett 28. august 2018, som den siste jurysaken i Norge.
* 28. januar 2019 fant juryen Eirik Jensen skyldig i grov korrupsjon, men frikjente ham for medvirkning til innførsel av hasj. Fagdommerne satte juryens kjennelse til side, noe som innebar at hele saken måtte opp til ny behandling.
* Den siste ankerunden startet i Borgarting lagmannsrett 6. november 2019. Saken ble ført etter ny ordning med meddomsrett med to fagdommere og fem meddommere.
* 19. juni 2020 falt dommen i lagmannsretten. Jensen ble dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og medvirkning til innførsel av hasj. Cappelen ble dømt til 13 års fengsel.
* Dommen mot Jensen ble anket til Høyesterett, som skulle ta stilling til saksbehandlingen og lovanvendelsen i dommen. Bevisvurderingen og skyldspørsmålet var i utgangspunktet endelig avgjort. Også Cappelen anket til Høyesterett, men trakk anken i august 2020.
* Jensen ble pågrepet og varetektsfengslet umiddelbart etter at domsresultatet var klart og har sittet i fengsel siden.
* 10. november 2020 nektet Høyesteretts ankeutvalg anken fremmet til behandling i Høyesterett.
* 6. mai 2021 opplyste Eirik Jensen at han klager Norge inn for Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) for brudd på artikkel 6 og 6.3, som omhandler retten til rettferdig rettergang.
* 26. mai overleverer Politidirektoratets eksterne granskingsutvalg sin rapport med evaluering og identifisering av læringspunkter etter den omfattende saken.
(Kilder: NTB, Nettavisen)
Fram fra skuffen
Den tidligere politimannen har gjennom tre runder i retten nektet for alle beskyldninger og har nå fremmet saken for Menneskerettsdomstolen.
Elden var onsdag tvilende til kildegrunnlaget som utvalget hadde fått overlevert da de skulle arbeide med rapporten. Han trekker fram at Jensen også fikk mange positive tilbakemeldinger, noe som blant annet medførte at han hadde den høyeste sikkerhetsklareringen og full tillit fra ledelsen.
– Her er det nok enkelte som har funnet fram gamle ukjente varsler fra skuffene og pusset på dem før kommisjonen arbeidet med saken, sier Elden til NTB.
Riktig dom
Politidirektør Benedicte Bjørnland ventet til Høyesterett hadde avslått Jensens anke før hun ba det eksterne ekspertpanelet om å vurdere flere sider knyttet til saken.
Bjørnland sier hun legger til grunn at dommen mot Jensen nå er rettskraftig og at hun ikke har noen grunn til å betvile at den er riktig.
Utvalgslederen sier de helt strengt har undersøkt hvilket ansvar politiledelsen har hatt i saken og at de ikke har beveget seg inn mot straffesaken.
– Det er kombinasjonen av ledersvikt og manglende risikoerkjennelse som gjorde at domfelte kunne arbeide med kilder og informanter i mange år, sier Ingeborg Moen Borgerud.