*Nettavisen* Nyheter.

Utveksling setter stopper for delikat spionsak

New York (NTB-AFP-DPA-Reuters): Spionutvekslingsavtalen med Russland førte torsdag til at amerikanske myndigheter kvittet seg raskt og effektivt med den delikate spionskandalen som har trukket spøkelser fra den kalde krigen fram i lyset de siste ukene.

Russlands president Dmitrij Medvedev benådet natt til fredag fire russere dømt for å ha operert som agenter for vestlige etterretningsbyråer i Russland, ifølge russiske nyhetsbyråer.

Meldingen fra Kreml kom få timer etter at det ble klart at de ti personene som var tiltalt for å være russiske spioner i USA, umiddelbart skulle utvises fra landet.

En av de benådede russerne er den spiondømte russiske atomforskeren Igor Sutjagin, bekrefter hans talskvinne natt til fredag. Sutjagin er dømt for spionasje for vestlig etterretning.

Dommeren i den føderale domstolen i New York, Kimba Wood, krevde torsdag umiddelbar utvisning av de spiontiltalte, og sa at de aldri får komme tilbake til USA. Like før erklærte alle de ti seg skyldig etter tiltalen om at de har opptrådt som ulovlige utenlandske agenter i USA.

Det verserte på forhånd rykter om en avtale mellom USA og Russland, der erklæringen av skyld fra de tiltalte skulle være en sentral del i en arrangert fangeutveksling mellom landene. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.