Gå til sidens hovedinnhold

Utvidelse opp i røyk?

Brannmuseet hadde rundt tusen unger på besøk i fjor. De ønsker å utvide driften, men kommunen sier nei.

GRØNLAND: – Det egner seg visstnok veldig godt til serveringssted der nede, sier leder av brannmuseet, Trond Flaarud.

Han og samtlige andre som driver museet er pensjonerte brannfolk, og slik har museet vært drevet siden det ble starta for 25 år siden.

Men nå frykter de at de gode åra kan være slutt.

De erverdige bygningene som i dag rommer museet begynner nemlig å bli litt trange. Derfor har museet lenge ønsket å utvide, og da Uteseksjonen flyttet ut av nabolokalet i fjor øynet de håp.

– Vi søkte om å få leie 1. etasje her til garasje, og så ønsker vi å bruke rommet bak til en type klasserom. I fjor hadde vi 1100 unger innom her, så vi trenger et rom til, forteller Flaarud og peker mot lokalene som ligger ut mot Grønlandsleiret.

Takk, men nei takk

Men løsningen er slettes ikke så enkel. Brannmuseet drives nemlig på frivillig basis, og har ikke penger til å betale markedsleie for hele bygget. De ønsker kun 1. etasje. Takk, men, nei takk var svaret de fikk fra gårdeier Omsorgsbygg. De ønsker nemlig å leie ut alt eller ingenting, og regner med en inntekt på over hundre tusen kroner i måneden. De ser for seg et utested i lokalene.

– Vi drives frivillig, og det har vi ikke mulighet til å betale, påpeker Flaarud.

– Jeg kan ikke helt se at et utested passer inne her heller, sier Flaarud, som nå frir til politikerne.

Foreløpig har han fått med seg Rødt.

– Vi i Rødt har sendt brev til finansbyråden og kulturbyråden og bedt dem om å utarbeide et spørsmål til Omsorgsbygg, sier Jokke Fjeldstad (R).

Imidlertid hadde han ingen umiddelbar tro på at det vil hjelpe på situasjonen.

– Hvis ikke de tar tak i det får vi stille spørsmål i bystyret, sier han.

Tekniske detaljer

Imidlertid kan brannmuseets framtid avgjøres av en endring i det kommunale eierskapet. Dersom Kulturetaten tar over som eier for Omsorgsbygg vil husleia bli vesentlig lavere, ettersom kommunen ønsker å fremme kulturinstitusjoner av Brannmuseets kaliber.

Uforståelig at dette ikke lar seg gjøre allerede i dag, mener Fjeldstad.

– Jeg kan egentlig ikke forstå at det skal være noe problem, for det er jo kommunen som eier uansett, så jeg synes det burde la seg gjøre, sier han.

Men Omsorgsbygg vil leie ut hele bygget, og har foreløpig ingen planer om endre disse planene. Ei heller å la Kulturetaten ta over lokalene. Dermed må Brannmuseet avvente situasjonen.

– Det er veldig slitsomt. Vi som holder på her gjør det på frivillig basis fordi vi er engasjert i brannvesenet. Men vi har jo ikke greie på alt dette kommunale byråkratiet, sier Flaarud.

LES OGSÅ: Drømmen om å bli brannmann

Reklame

Nå er bestselgeren endelig på tilbud