Gå til sidens hovedinnhold

Utvider skjenketidene og fjerner munnbind-krav: Her er lettelsene i Oslo

Raymond Johansen la frem store korona-lettelser i hovedstaden.

Se Raymond Johansens oppsummering:

Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen startet pressekonferansen med å si litt om omstillingen alle har måttet gå gjennom på grunn av alle smitteverntiltakene.

– Menneske er et vanedyr sa jeg tidlig i pandemien. Da var budskapet mitt å snu på faste vaner. Slutte å klemme eller håndhilse, holde avstand og unngå kollektivtrafikk. De siste månedene har vi lært oss til et helt nytt sett med vaner. På med munnbind, på med antibac i butikken, sier Johansen.

– Nå kan vi ta et jafs og et stort steg mot et gjenåpnet Oslo. I stor grad innføres trinn tre og fire i gjenåpningen av Oslo, sier byrådslederen.

Store endringer

Fra onsdag klokken tolv iverksettes en rekke lettelser i Oslo.

– Forbudet mot å være ti personer samlet privat oppheves. Vi fjerner de lokale reglene for arrangementer innendørs og utendørs. De nasjonale reglene gjelder i Oslo. Det betyr blant annet at det innendørs tillates 50 personer på arrangementer uten faste tilviste sitteplasser, sier Johansen.

Byrådslederen sa videre at det arrangementer med faste, tilviste sitteplasser tillates 200 personer. For private sammenkomster på offentlig sted er det lov med 20 personer innendørs og 30 personer utendørs.

Utendørs tillates 200 personer på offentlig sted uten faste, tilviste sitteplasser. Videre opplyses det om at det utendørs tillates 600 personer på offentlig sted med faste, tilviste sitteplasser fordelt på tre grupper.

– Når de nasjonale reglene for arrangementer endres slik det er varslet vil dette også gjelde Oslo. Regjeringen har blant annet åpnet varslet at det vil åpnes for 5.000 personer på utendørs arrangementer på faste tilviste plasser, sa Johansen.

Utvider skjenking til midnatt

Johansen sa også at man fjerner lokale begrensinger for idretts- og fritidsaktiviteter og fritidsklubber innendørs som utendørs.

Kravet om å bruke munnbind i butikker, treningssentre, restauranter og kafeer fjernes. Man må fortsatt bruke munnbind i taxi og i kollektivtrafikken.

– Vi fjerner de særskilte lokale smitteverntiltakene og antallsbegrensingene for butikker, kjøpesentre, treningssentre, museer, gallerier, innendørs svømmehaller, spaanlegg og hotellbasseng, sier byrådslederen.

Les også: I et halvt år har Oslo tryglet om flere vaksiner - nå ber FHI byen bremse gjenåpningen på grunn av for få vaksinerte

Det er også besluttet å fjerne det lokale kravet om å holde to meters avstand som har vært gjeldene i en del situasjoner i Oslo.

– Vi innfører en lokal skjenkestopp ved midnatt, sier Johansen.

Skjenkeregelen vil vare til 04. juli, uansett om de nasjonale reglene skulle endres innen den tid.

Johansen opplyser også om at forbudet mot russebusser fortsatt vil gjelde siden det er vanskelig å opprettholde smittevernet der.

Veien videre

Byrådslederen opplyste at ambisjonen med den ytterligere gjenåpningen er krystallklar.

– Gjenoppbyggingen må starte nå og den må være kraftfull. Byrådet skal gjøre det vi kan for å få flest mulig arbeidsplasser i gang, restarte bylivet og styrke tilbudet som hjelper dem som sliter, sa Johansen.

Til tross for at byrådslederen håper at Oslo ikke ser seg tilbake nå, frykter han at denne «jokeren» kan ødelegge: