RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Utvist Taliban-minister vil saksøke Norge

Tidligere talibanminister og imam Abdul Mohammad Rauf vil saksøke Norge etter utvisning. Dette bildet ble tatt under et dialogmøte på Litteraturhuset i Oslo i juli 2009.
Tidligere talibanminister og imam Abdul Mohammad Rauf vil saksøke Norge etter utvisning. Dette bildet ble tatt under et dialogmøte på Litteraturhuset i Oslo i juli 2009. Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix
Sist oppdatert:

Den tidligere helseministeren i Taliban-regjeringen i Afghanistan er utvist fordi utgjør en fare for nasjonal sikkerhet, ifølge norske myndigheter. Han varsler søksmål mot Norge etter utvisningen.

Ifølge NRK ble Abdul Rauf Mohammad satt på et fly til Kabul 8. juli og transportert ut av Norge – rundt 13 år etter at han fikk innvilget asyl.

Effektueringen av utvisningsvedtaket fra 2011 ble gjort i all hemmelighet fordi han ifølge Justisdepartementet utgjorde en trussel mot norske og allierte interesser. NRK viser til «flere uavhengige og sentralt plasserte kilder».

Abdul Mohammad Rauf vil saksøke Norge.


Saksøker staten

Mannens advokat Brynjar Meling sier til kanalen at Mohammad først ble sendt ut på grunn av en voldssak. Etter at han ble sendt ut, skal regjeringen ha bedt Utlendingsnemnda fatte et nytt utvisningsvedtak som ble begrunnet med at han er en trussel mot norske og allierte interesser.

– Vi har allerede saksøkt staten for ett av vedtakene, for å få kjent det ugyldig. Og nå angriper vi det neste, slik at også det kjennes ugyldig, sier Meling til NRK.

Han mener regjeringen ikke har dokumentert at mannen er en fare for norske interesser.

Avviste påstander

Mohammad skal ha vært en relativt viktig person i Taliban-regimet i Afghanistan mot slutten av 1990-tallet. I flere intervjuer i 2011 og 2012 benektet Mohammad at han utgjorde noen trussel mot Norge og har avvist påstander om at han bidro til radikalisering av unge, norske muslimer.

– De har ingen bevis på at jeg utgjør en sikkerhetsrisiko. Hvis Norge eller norske soldater kom i fare, så ville Abdul Rauf Mohammad være den første til å stille seg opp ved siden av dem for å forsvare Norge, sa han til Aftenposten for rundt to år siden. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere