RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Utøya-etterlatte preget av traumer og sorg

69 personer ble drept på Utøya. Undersøkelsen er foretatt blant 76 nære venner av ofrene.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
69 personer ble drept på Utøya. Undersøkelsen er foretatt blant 76 nære venner av ofrene.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge
Sju av ti nære venner av Utøya-ofrene viste halvannet år etter terrorangrepet fortsatt tegn på traumatiske reaksjoner, viser undersøkelse.

68 prosent viste tegn på traumatiske reaksjoner, som følelse av uvirkelighet og problemer med påtrengende minner. 71 prosent lå over risikogrensen når det gjaldt psykiske problemer. De vanligste symptomene var å føle seg deprimert og ligge våken og bekymre seg.

83 prosentene som lå over risikogrensen når det gjelder sorgreaksjoner, hadde symptomer på det forskerne kaller komplisert sorg. Den vanligste reaksjonen var lengsel og en følelse av ikke å være i stand til å akseptere dødsfallet, skriver det nettbaserte tidsskriftet Psykologisk.no – Scandinavian Psychologist.

Undersøkelsen er utført av stipendiat Iren Johnsen ved Senter for Krisepsykologi, sammen med Jon Christian Laberg, Stig Berge Mathiesen, Atle Dyregrov og Kari Dyregrov og er del av en større studie av etterlatte etter Utøya-massakren. 69 personer ble drept på Utøya. Undersøkelsen er foretatt blant 76 nære venner av ofrene.

Johnsen sier til Aftenposten at tallene var uventet høye.

– Vennenes sorgreaksjoner ligger nesten på samme nivå som hos nære familiemedlemmer. Vi hadde ikke ventet så høye tall, sier hun.

Johnsen mener resultatene tyder på at man bør ha bredere perspektiv på hvem som bør følges opp etter brå og voldsomme dødsfall.

– Vi håper våre funn vil kunne føre til økt oppmerksomhet og anerkjennelse av alle unge som opplever å miste en nær venn, sier Johnsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere