RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Utøya-plan vedtatt

SLIK KAN DET BLI: Illustrasjonen viser hvordan AUF vil bygge en landsby på Utøya.
SLIK KAN DET BLI: Illustrasjonen viser hvordan AUF vil bygge en landsby på Utøya. Foto: Mir/Fantastic Norway
Sist oppdatert:
Hole kommunestyre vedtok mandag reguleringsplanen for gjenoppbygging av Utøya, men etterlatte skal fortsatt være kritiske.

(Ringerikets Blad): Jørn Øverby (Frp) foreslo at saken ble utsatt. Han hevdet at mange etterlatte ikke ønsker utbyggingen på øya, i hvert fall ikke nå. Først når enighet er dokumentert mellom AUF og de etterlatte, mente redningsmannen fra 22. juli 2011 at Hole kommune burde vedta planen.

- Hvis vi godkjenner planen, er toget gått. Da starter rivningen umiddelbart, advarte Øverby.

Bombardert med støttemeldinger
Utsettelsesforslaget hadde inntil nokså kort tid før møtet gehør langt inn i Høyre, som styrer Hole med rent flertall.

Men både ordfører Per R. Berger (H) og Jan Egil Lyng (H) har blitt bombardert med støttemeldinger for gjenoppbygging, blant annet fra medlemmer av den nasjonale støttegruppen etter 22. juli. Meldingene har kommet fra store deler av landet.

Ordfører Berger har også mottatt 15 protestbrev fra pårørende til Utøya-ofre som ønsker å stanse den planlagte landsbyen, ifølge NRK.

Leder for den nasjonale støttegruppen Trond Henry Blattmann poengterte imidlertid at 660 familier, med over 1.400 personer involvert, har sagt ja. Han mener kommunestyret trygt kunne se bort fra de 15 innvendingene. Planen skal dessuten ut på høring, der alle kan tilkjennegi sitt syn på landsbyen.

Høyres Jan Egil Lyng har stor sympati for at etterlatte reagerer på dugnad på Utøya for å skjule kulehull og blodflekker - at det skal være fest og moro på et rettersted. Men han mener at kommunen må innse at det har vært en demokratisk prosess og at mange ønsker å bygge på Utøya.

Les også: Slik vil AUF bygge nye Utøya

Bebyggelsen blir tillatt utvidet

I vedtaket blir etterlatte, som måtte føle seg stemoderlig behandlet, oppfordret til å klage Hole kommunestyres vedtak inn for Fylkesmannen i Buskerud. Utsettelsesforslaget fikk tre stemmer og falt.

Planen dekker i stor grad de eksisterende funksjonene på Utøya, men bebyggelsen blir tillatt utvidet ganske mye på grunn av behov for bedre overnatting. Om lag 20 dekar er avsatt til bygg og anlegg, og det kan bygges inntil 3.800 kvadratmeter. Store arealer er i tillegg foreslått regulert til friområder.

Før byggetiltak kan iverksettes, må en ny avkjørsel fra Fv155 og busslomme være bygd. Kommunen forventer økt bruk av Utøya etter utbyggingen.

Les flere saker fra Ringerikets Blad her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere