*Nettavisen* Nyheter.

Uværet isolerer flere tusen innbyggere

Her ved Synssenteret i Førde jobbet man i natt på spreng for å holde vannmassene ute. Førde er ikke isolert, men store vannmengder oversvømte mandag kveld og natt til tirsdag byen. Foto: Stig Roger Eide (FIRDA)

Over 5.000 innbyggere i Årdal og rundt 2.300 innbyggere i tettstedet Høyanger er tirsdag morgen fortsatt isolert på grunn av uværet.

27.12.11 10:36

I Høyanger blir i tillegg rundt 50 personer evakuerte inn til sentrum på grunn av rasfare, melder NRK.

Flere veier inn til de to stedene er stengt på grunn av uværet og steinras, noe som gjør innbyggerne isolert fra omverdenen.

Et ras på E16 i Aurland har sperret inne flere busser med totalt rundt 400 passasjerer som opprinnelig skulle ta Bergensbanen, men som i stedet måtte ta buss fra Geilo.

Klokken 22 mandag kveld rykket brannvesenet og sivilforsvaret inn i sentrum av Førde med lenser og pumper for å få unna de enorme vannmassene i byen. Store deler av sentrum sto her under vann, skriver Firda.

Tips oss hvis du er rammet på vaktsjef@nettavisen.no!

Klikk på bildet for å forstørre.

Flere småbåter lå strødd oppover gata i Nordfjordeid. Foto: Anita M. Ingebrigtsen (FIRDAPOSTEN)

Ved Lånefjorden i Balestrand ble en buss stående fast på fylkesvei 55 litt før midnatt. Det hadde gått ras på begge sider av bussen slik at den ikke kom seg videre.

Det ble gjort forsøk på å få ut de seks personene i bussen, men det har ikke lyktes. Politiet opplyser at bussen har parkert i et område som blir vurdert som sikker, og det vil bli gjort et nytt forsøk på å få dem ut av området på morgenkvisten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Slik så E39 gjennom Førde ut mandag kveld. Foto: Frode Nordeide (FIRDA)

På vestsiden av Sørfjorden i Hardanger er ti personer evakuert etter et ras mandag kveld.

På østsiden av Sørfjorden er 16 personer evakuert i området Rogdo. Det har gått ras ved Måge, Rogdo og Kvestad. Samtidig står to vogntog fast i rasoverbygget ved Fossone, og sjåførene befinner seg i kjøretøyene, opplyser politiet.

I Jølster ble fire familier evakuert etter at det gikk et jordras ved Ålhus.

Klikk på bildet for å forstørre.

Skoleområdet ved Ytre Hafstad i Førde er blitt til et basseng etter nedbøren og flommen. Foto: Karin Flølo (FIRDA)

I Førde og Florø gikk strømmen sent mandag kveld, Florø fikk strømmen tilbake ved totiden natt til tirsdag, mens Førde ifølge NRK fikk strømmen tilbake ved tretiden etter et strømbrudd som varte i mange timer på grunn av en brann i en trafostasjon.

Trolig større skader etter Dagmar enn Berit
Sannsynligvis har uværet Dagmar i julehelgen gjort mer omfattende skader enn uværet Berit, som i forrige måned ødela for 275 millioner kroner.

- Foreløpig har vi ikke oversikt over skadeomfanget. Det vil ta tid før alle bygningsskader kan bli besiktiget og taksert. Det er derfor umulig å gi noe anslag på erstatningsbeløp på dette tidspunktet, sier kommunikasjonssjef Tonje Westby i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

Klikk på bildet for å forstørre.

Slik så store deler av Førde sentrum ut mandag kveld. Foto: Stig Roger Eide (FIRDA)

FNO administrerer Norsk Naturskadepool, hvor alle skadeforsikringsselskaper i Norge er medlemmer.

Erstatningene etter Dagmar vil sannsynligvis bli mer omfattende enn etter Berit, som FNO anslår blir på totalt 275 millioner kroner. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Anita M. Ingebrigtsen

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Anita M. Ingebrigtsen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.