RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Uvanlig mange dødsbranner

Foto: Tor André Johannessen (Tor André Johannessen)
Antallet omkomne i branner i januar er høyere enn snittet de siste fem årene.

- Så langt er tallet på boligbranner og brannomkomne uvanlig høyt. Per 15. januar har sju mennesker omkommet av brann, sier administrerende direktør i Norsk Brannvernforening, Dagfinn Kalheim, til Nettavisen fredag.

Han forteller at dette ligger godt over snittet for de fem siste årene.

- Brannomkomne i snitt for hele januar de siste fem årene, er seks døde. Nå er vi bare halvveis i januar, og det er allerede sju døde.

Eldre rammes ofte
Kalheim forteller at mange av de som omkommer i brann, er eldre over 70 år.

- Eldre rammes ofte av boligbrann. Vi vet at eldre over 70 år utgjør 11 prosent av befolkningen, men av brannomkomne utgjør denne gruppen 33 prosent.

Han forklarer dette med at eldre ofte kan være glemske, ha dårlig hørsel, være avhengig av rullator og forflytte seg sakte, eller ha vanskelig for å oppfatte farer, oppdage eller håndtere brannen.

- I Norge har vi jo en politikk og et ønske om at eldre skal bo hjemme så lenge som mulig. Dette er vi absolutt ikke i mot, men det medfører en større risiko. Derfor mener vi at det er viktig å innføre kartleggingstiltak, sier han.

Det kan for eksempel være automatisk slukkeanlegg, eller å ha en vibrerende røykvarsler under hodeputa, ifølge Kalheim.

Kulda har skylda
Selv om årsakene til boligbrannene i januar ennå ikke er avklart, føler Kalheim seg sikker på hva som ligger bak.

- Kulda har skylda. På grunn av den bruker vi mer strøm og fyring. 40 prosent av alle boligbranner skyldes elektrisitet, enten i form av feil bruk, eller i form av svikt i selve anlegget.

Sprengkulden som preget hele landet i flere uker har fått oss til å fyre mer. Kalheim forklarer at høy belastning på det elektriske er en klar brannfare.

Det er derfor ikke spesielt lurt å la alle husets panelovner stå på, samtidig som både vaskemaskin og oppvaskmaskin går.

- Dersom sikringen går ofte, er dette et klart tegn på for høy belastning på strømmen, sier han.

Avdelingsdirektør for forebygging og elsikkerhet i Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB), Tor Suhrke, er også overbevist om at den langvarige kulda vi har hatt, har forårsaket mange branner.

- Det har vært en veldig dårlig start på 2010, og jeg har tro på langt hyggeligere branntall når det blir mildere, sier han.

Stump røyken
Ifølge Suhrke er bar ild, som røyking, levende lys, åpne ildsteder og piper, årsaken bak en dødsbrann i 35 prosent av tilfellene. Og den aller vanligste årsaken er røyken.

- Røyken er farlig. For eksempel er det mange eldre som tar seg en røyk på senga, for deretter å sovne. Nettopp røyken skal jo være årsaken til én av de sju dødsbrannene hittil i januar, sier han.

Etter bar ild er det feil bruk av elektrisk utstyr, som for eksempel å la noe ligge på ovner, som forårsaker 15 prosent av dødsbrannene. Deretter står elektrisk årsak for 7-8 prosent, ifølge Tor Suhrke.

- Fyr lite og ofte
Dagfinn Kalheim mener det er viktig å ta brannfaren på alvor, og råder alle til å følge godt med, og være bevisste i forhold til fyring.

- Ha et bevisst forhold til strømforbruket ditt. Ta en titt i sikringsskapet, kjenn forsiktig etter varme, og bruk nesa. Dersom noe er uvanlig må elektriker kontaktes.

Han råder også alle til å fyre med tørr ved og bruke godt med trekk.

- Fyr lite og ofte. Det gir god fyringsøkonomi, samtidig som det forurenser mindre.

Frittstående ovner, som panel- og varmeovner skal aldri kobles til skjøteledning, men heller rett i veggen, ifølge Kalheim.

- Dersom du setter en panelovn i skjøteledningen, kan du risikere at hele skjøteledningen tar fyr, sier han.

Billig livsforsikring
Mange av de brannene som tar liv, skjer om natten, ifølge Tor Suhrke. Han legger derfor vekt på at alle bør ha en fungerende røykvarsler.

- Det er en veldig billig livsforsikring. Røykvarsleren må kunne høres i alle soverom, selv med lukket dør.

Han minner om at det er viktig å seriekoble, dersom det finnes flere enn én røykvarsler i huset. Han understreker også at det er viktig å kjenne til rømningsutveier der en bor, og å ha slukningsmuligheter, enten i form av en husbrannsslange eller et pulverapparat.

- Sørg for å ha god «brannhygiene»! Før leggetid bør det sjekkes at både elektriske og levende lys er av. Plater må være slått av, og ingenting bør ligge oppå ovner. Dette er en veldig god regel, sier Suhrke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere