RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Uverdig av Økokrim

Foto: Bendiksby, Terje (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Økokrim arbeider så sent at det er en fare for rettssikkerheten. Behandlingen av tidligere stortingsrepresentant Anders Talleraas er uverdig.

Man kan til tider undre seg over prioriteringene til Økokrim. Men uansett forklaring er det en trussel mot rettssikkerheten når etterforskningen går så sent.

Tidligere høyrepolitiker og parlamentarisk leder Anders Talleraas har nå ventet i 390 dager uten å høre noe fra Økokrim.

Man kan bare forestille seg hvilken belastning det er å ha en så alvorlig sak hengende over hodet uten å få forklare seg.

Den 8. januar i fjor konkluderte det såkalte ekspertutvalget som gransket «gullpensjonene» ved Stortinget at seks tidligere stortingsrepresentanter har fått for mye i pensjon. De groveste anklagene kom mot Talleraas, som skal ha fått 2,1 millioner kroner for mye i pensjon.

Kjernen i anklagene mot Talleraas er at han ikke har oppgitt omfattende næringsinntekter, og at dermed ikke ville hatt krav på pengene fra Stortinget.

Juks med pensjonspenger er strafferettslig svært alvorlig, og saken har siden ligget på bordet til Økokrim. Hva de har gjort, fremstår som uklart. Da Økokrim tok fatt hadde de både utredninger fra Riksrevisjonen og ekspertutvalget, men Økokrim har altså - etter 390 dager - ikke kommet så langt at de har kalt inn Talleraas til avhør.

Domstolene har en praksis hvor det er formildende hvis det går for lang tid fra et straffbart forhold til dommen faller, og den domfelte ikke kan lastes for sommelet. Det er en fornuftig praksis fordi det er belastende å gå og vente. Men det er samtidig et rettssikkerhetsproblem fordi to like lovbrudd kan få forskjellig straff.

Økokrim er i en særstilling fordi enheten selv avgjør hvilke saker den vil behandle. Enheten sier selv på sine nettsider at de «bruker sin kapasitet på store, komplekse saker».

Hvor kompleks denne saken er, kan diskuteres. Det sentrale spørsmålet er om styrehonorarer knyttet til omfattende næringsvirksomhet må betraktes som inntekt - og om Anders Talleraas var i god tro eller i bedragersk hensikt når han ikke oppga inntektene.

Pensjonsskandalen ved Stortinget må få sin konklusjon, både av hensyn til de anklagede og av hensyn til velgerne. Vi må ha tillit til at de folkevalgte ikke setter seg over lov og rett, og at det ryddes opp hvis så skjer. Da er det rett og slett for dårlig når det går 390 dager uten en lyd!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere