Gå til sidens hovedinnhold

Uvisst om Joshua French står på benådingsliste

Kongos president Joseph Kabila har lovet å gjennomføre et omfattende fangeamnesti.

Ifølge VG jobbes det i Kongo for at Frenchs navn skal være med.

Det var under en tale til nasjonalforsamlingen i hovedstaden Kinshasa onsdag at president Kabila kunngjorde nyheten om fangeamnestiet.

Advokaten til Joshua French, Hans Marius Graasvold, mener dette kan være et skritt i riktig retning.

- Vi har over tid vært kjent med at det pågår en prosess med benådninger, men inntil i går har vi ikke fått bekreftet at det faktisk foreligger en slik liste. Nå har vi fått vite at Kabila lover å holde sitt løfte om amnesti, sier Graasvold til VG.

1.050 fanger

Det er ventet at 1.050 fanger kan få amnesti.

Det norske Utenriksdepartementet (UD) har ingen opplysninger om hvorvidt Joshua French kan være omfattet av den planlagte amnestiloven.

- I Kongo har det i den siste tiden pågått en politisk prosess med nasjonale konsultasjoner for fred, sikkerhet og utvikling i landet og regionen rundt. President Kabila har holdt en tale der han varsler at han vil legge fram en amnestilov for parlamentet, sier underdirektør Frode Andersen i UD til NTB.

- Presidenten undertegnet nylig også en beslutning om delvis benådning av fanger som innebærer omgjøring av straffeutmålinger i en rekke saker. Denne beslutningen omfatter ikke personer som er dømt for alvorlige kriminelle forhold, fortsetter Andersen.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters uttalte president Joseph Kabila i talen at en «regjering bygget på nasjonal forening» snart vil være på plass.

Dømt for drap

Nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland ble pågrepet i Kongo henholdsvis 9. og 11. mai 2009, mistenkt for drap på sin sjåfør Abedi Kasongo. Drapet skal ha skjedd 5. mai 2009. Begge har hele tiden nektet straffskyld.

Nordmennene er dømt til døden i tre rettsinstanser, sist i ankedomstolen i Kisangani 10. juni 2010. Moland ble dømt for selve drapet, mens begge ble dømt for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund. De to nordmennene anket ikke dødsdommen videre, i håp om å få fortgang i en soningsoverføring til Norge.

Tjostolv Moland ble i august funnet død på cellen han delte med Joshua French. Kongolesiske myndigheter konkluderte med at han hadde begått selvmord.

Reklame

I dag: Knalltilbud på populære turbukser

Kommentarer til denne saken