RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Tine Poppe

Uvisst om Nedas familie vil anke

Sist oppdatert:
Utlendingsnemnda har nok en gang gitt tolv år gamle Nedas familie avslag på søknad om opphold. Det er usikkert om familien vil anke.

Oslo (NTB): Det er for tidlig å si hva som vil skje videre. Det spørs i det hele tatt om familien vil tåle en ny rettslig prøving av saken, ut fra deres helsesituasjon. Det er ikke sikkert de, i samråd med støttegruppa, ønsker en ny tøff runde i tingretten, sier familiens forsvarer, Arild Humlen, til NTB.

Det er ikke noen tidsfrist på en eventuell anke på UNEs vedtak, opplyser forsvareren.

Nytt UNE-avslag
Familien Ibrahim ble sendt til Jordan i juni, etter ti år i Sandnes i Rogaland. Mandag fattet Utlendingsnemnda (UNE) et nytt vedtak i saken, etter at Oslo tingrett 8. november opphevet det forrige vedtaket om avslag.

Tingretten begrunnet opphevelsen med at det ikke fremgikk at helsesituasjonen til den eldste sønnen var vurdert. UNE påpeker at det nye vedtaket inneholder disse vurderingene.

UNE kunne anket tingrettesens avgjørelse, men valgte i stedet å treffe et nytt vedtak, med samme hovedkonklusjon som i tidligere avgjørelser, det vil si at familien ikke får asyl eller opphold på humanitært grunnlag i Norge, opplyser direktør i UNE, Ingunn-Sofie Aursnes, til NTB.

Familien i Jordan reagerer med resignasjon, fortvilelse og sjokk, forteller advokat Arild Humlen.

- UNE har trosset tingrettens dom og kommet med en ny negativ beslutning som etter min mening viser at de ikke er villige til å ivareta barnekonvensjonens verdigrunnlag. Man skulle ha trodd at man ikke har mennesker å gjøre i denne saken, sier han.

- Dette viser hvor håpløst det er å prøve disse sakene for retten, når Utlendingsnemndas respons er nye negative vedtak som tvinger folk til å gå til retten på nytt.

– Kritisk i Jordan
Han sier familiens situasjon i Jordan er ytterst kritisk, med alvorlig helseproblematikk og sykehusinnleggelser.

- En av guttene er i en katastrofesituasjon rent medisinsk. De andre barna har store tilpasningsproblemer. Det er katastrofesituasjon i byen på grunn av den enorme tilstrømningen av flyktninger fra Syria. Dette gjør deres livssituasjon veldig vanskelig, sier Humlen.

Til VG sier datteren Neda (12) at hun ikke har gitt opp håpet om å komme tilbake til Norge.

Skulle det bli en ny rettssak er sjansene for å nå fram i tingretten gode, mener Humlen. – Dette vedtaket er fullt av feil, sier han.

Tilknytning vurdert
Ingunn-Sofie Aursnes i UNE påpeker at barnas tilknytning til Norge, helseforhold, omsorgssituasjon og returforutsetninger er vurdert av UNE.

- Selv om barnas tilknytning gjennom langvarig opphold og det samlede hensyn til barnas beste tilsier at det gis en oppholdstillatelse, har UNE kommet til at de innvandringsregulerende hensynene veier tyngre i denne saken, sier UNE-direktøren.

- De innvandringsregulerende hensynene handler blant annet om at foreldrene oppga falsk identitet da de kom til Norge og holdt fast ved disse identitetene i mer enn ni år, legger Aursnes til.

- Dersom foreldrene hadde oppgitt riktig identitet da de kom til Norge, ville de ikke fått oppholdt seg her i alle disse årene.

Signaleffekten av å innvilge opphold ville lett kunnet medføre at andre barn «bringes inn i tilsvarende, langvarige og belastende situasjoner, noe som klart ikke ville være til disse barns beste», heter det i UNEs vedtak.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere