Uvurderlige kunstverk reddet fra Notre-Dame

En prest ved Notre-Dame rengjør det som skal være selveste tornekronen til Jesus som han bar dagen han ble korsfestet.

En prest ved Notre-Dame rengjør det som skal være selveste tornekronen til Jesus som han bar dagen han ble korsfestet. Foto: Philippe Lopez (AFP)

Rundt 400 brannfolk jobbet intenst for å redde bygningen og kulturskatter fra Notre-Dame mandag mens flammene herjet. Mye skal være i sikkerhet.

16.04.19 08:21

Den hellige tornekronen, angivelig den Jesus bar langfredag dagen han ble drept, og et hellig klesplagg båret av kong Ludvig IX på 1200-tallet er nevnt blant de viktigste relikviene som er reddet.

På grunn av frykt for at bygningen skulle kollapse var det utelukket å bruke brannslukkingsfly og vannbombe Notre-Dame mandag. I stedet ble minst 18 høytrykksslanger brukt til å få kontroll på flammene.

– Det spredte seg ekstremt raskt over taket, sier viseborgermester i Paris, Emmanuel Gregoire til nyhetskanalen BFM.

Se video:

Les også: Luksusmilliardær gir 100 millioner euro til Notre-Dame

Gammelt treverk

Fem timer etter at brannen brøt ut hadde mannskapene kontroll, men ville arbeide natten gjennom med å kjøle ned konstruksjonen.

Reisverk i tre i takkonstruksjonen datert tilbake til 1100-tallet får skylden for lettantenneligheten. De første som kom til stedet forsikrer om at de hentet ut så mye av kunst og skatter inne i kirken som mulig, hvor mye og hva er foreløpig ikke kjent.

Brannen spredte seg raskt i gamle trekonstruksjoner i Notre-Dame, men noen av de viktigste kunstskattene ble reddet ut i tide. Foto: Thibault Camus / AP / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Brannsjefen i Paris sa tidligere på kvelden at brannmannskapene hadde klart å sikre baksiden av Notre-Dame-katedralen, hvor de mest dyrebare verkene ligger.

Les også: Macron lover å gjenoppbygge Notre-Dame etter brannen

Betydelig monument

En av prestene i katedralen uttalte til den franske journalisten Nicolas Delesalle at alle kunstverkene i katedralen var blitt reddet, ifølge journalisten på Twitter. Opplysningene er ikke bekreftet av franske myndigheter.

– Gode nyheter: Alle kunstverkene har blitt reddet. Katedralens skatter er intakte, det er også tornekronen og de hellige sakramentene, skriver Delesalle og siterer en prest ved navn Frederic, som har virket ved katedralen i to år.

President Emmanuel Macron besøkte brannåstedet og holdt en kort tale sent mandag kveld foran Notre-Dame, følelsesladet og med tårer i øynene. Foto: Thibault Camus / Philippe Wojazer / montasje Nettavisen (AFP / NTB scanpix)

Katedralen er et av gotikkens mest betydelige monumenter, og er blant Europas mest kjente og besøkte turistattraksjoner.

Les også: Sterke reaksjoner i Paris. En brannmann alvorlig skadd

Se video:

Historiske hendelse ved Notre-Dame

* Den gotiske katedralen Notre-Dame ble påbegynt i 1163 og sto ferdigstilt rundt 1250.

* Før den var ferdigstilt ble katedralens mest verdsatte relikvier, Jesu tornekrone og en bit av Jesu kors, hentet til Paris fra Det bysantinske rike av kong Ludvig den IX i 1238.

* Den 16. desember i 1431 ble den engelske kong Henrik VI også kronet til konge av Frankrike i Notre-Dame. Etter dette skjedde flere kroninger og kongelige ekteskapsinngåelser i kirken.

* I 1455, 24 år etter at Jeanne d'Arc ble brent på bålet for kjetteri, dro moren Isabelle Romée til Notre-Dame og kjempet for sin datters ettermæle. I 1909 ble Jeanne d'Arc beatifisert, i 1920 kanonisert, og hun fikk egen statue i Notre-Dame.

* Under Den franske revolusjon i 1789 ble kirken utsatt for plyndring, men ble reddet fra totalødeleggelse av Napoleon Bonaparte, som utropte seg selv til keiser over Frankrike der inne.

* 2. desember 1804 kronet Napoleon Bonaparte seg selv til Napoleon 1, satt krone på kona Joséphines hode og en laurbærkrans av sølv på sitt eget i Notre-Dame. Han lot seg samtidig utrope til konge av Italia.

* Forfatter Victor Hugo levendegjorde kirken i klassikeren «Ringeren i Notre-Dame» i 1831, om pukkelryggede Quasimodo og vakre Esmeralda.

* 26. August 1944 ble det holdt gudstjeneste for å feire frigjøringen av Paris etter 2. verdenskrig.

* I 1956 blåste Anthony Quinn og Gina Lollobrigida liv i historien om «Ringeren i Notre-Dame» i rollene som Quasimodo og Esmeralda i kinofilmen som tok verden med storm. Walt Disneys animerte versjon kom i 1996.

* I 1970 ble general Charles de Gaulle gravlagt fra kirken, en svært sjelden hyllest. De Gaulle ledet Frankrike under annen verdenskrig mot Hitlers Tyskland og regnes som grunnlegger av den femte franske republikk.

* 2013: 1.500 personer ble evakuert da Dominique Venner, en kjent fransk essayist og samfunnsdebattant på ytre høyre, tok sitt eget liv ved alteret i Notre-Dame.

* 15. april 2019 ble store deler av Notre-Dame totalskadd i brann.

(Kilder: NTB arkiv, SNL, Napoleon.org , Joanne of arc info og AFP)

Se video:

Fakta om Notre-Dame

* Notre-Dame er en gotisk katedral på øya Île de la Cité i Seinen i sentrum av Paris.

* Katedralen ble påbegynt i 1163 og sto ferdigstilt rundt 1250.

* Katedralen er et av gotikkens mest betydelige monumenter, og er blant Europas mest kjente og besøkte turistattraksjoner.

* Notre-Dame er bygd med fem skip, tverrskip og kor med utvendige kapeller og gravmæler. Den har to 69 meter høye rett avkuttede tårn i vest, og spir over midtkrysset.

* Det store rosevinduet vest i katedralen og tverrskipenes glassmalerier er fra 1200-tallet.

* Vestfasaden av katedralen er rikt dekorert med skulpturer og tre portaler, der midtportalen fremstiller Dommedag.

* Etter store ødeleggelser, særlig på 1700-tallet, ble kirken gjennomgripende restaurert mellom 1843–64. Kilde: NTB

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.