Gå til sidens hovedinnhold

Vänsterpartiet vil sikre støtte til Stefan Löfven som statsminister

Vänsterpartiet vil slippe fram Löfven som statsminister, men stiller ultimatum.

Vänsterpartiets leder Jonas Sjöstedt satt onsdag formiddag i møte med riksdagens talmann Andreas Norlén. Deretter holdt han en pressekonferanse der han bekreftet at han slipper fram Löfven som statsminister ved å avstå fra å stemme i fredagens statsministervotering.

Hemmelig avtale

- Vi har klargjort tydelig et antall punkter mellom oss. Det er en intern overenskomst mellom partiene. Det står skrevet ned på et papir dere aldri får se, sa Jonas Sjöstedt på en pressekonferanse onsdag.

Gunnar Stavrums kommentar: Politisk kaos kan skape forakt

Sjöstedt gjør det videre klart at avtalen inneholder en del advarsler. Dersom regjeringen for eksempel svekker arbeidsmiljøloven, vil Vänsterpartiets støtte forsvinne.

- Vårt mål er at Stefan Löfven fredag velges til statsminister og at han får regjere, men om han går til angrep på arbeidsretten og leieretten, så trekker vi støtten, understreket Sjöstedt.

Helomvending

Vänsterpartiet var mandag klare på at de ikke kunne støtte den koalisjonen Löfven hadde klar - en koalisjon som foruten Miljöpartiet også omfatter støtte fra to partier som i valgkampen hørte med i den borgerlige alliansen, Centerpartiet og Liberalerna. Årsaken var det Sjöstedt oppfattet som en tydelig høyredreining i den plattformen partiene var blitt enige om.

- Vi er overrasket over hvor langt Stefan Löfven er villig til å gå til høyre, sa Sjöstedt da.

Etter nye samtaler mellom Löfven og Sjöstedt kom sistnevnte altså til at han og hans parti likevel kan slippe fram Löfven. Det gjør de ved å avstå fra å stemme når det fredag blir statsministervotering.

Les også

Vänsterpartiet sier nei til Löfvens koalisjon - krever innflytelse

Les også

Britiske medier etter Mays brexitnederlag: «En komplett ydmykelse»

Kommentarer til denne saken