RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Václav Havel er død

Foto: DAVID W CERNY (Reuters)
Sist oppdatert:
Helten fra Fløyelsrevolusjonen, Tsjekkias tidligere president Václav Havel, er død.

Statsmannen som var med å felle kommunistregimet døde i sitt hjem nord i Tsjekkia søndag morgen. Han døde etter å ha vært syk i lengre tid. Vaclav Havel var den siste presidenten i Tsjekkoslovakia, og den første presidenten i Den tsjekkiske republikk.

Havel var landets første demokratiske valgte leder etter at den ikke-voldelige Fløyelsrevolusjonen i 1989 som førte til at diktaturet i landet brøt sammen. I 1990 ble Václav Havel valgt til president som leder av partiet Obcanske Forum.

Fra kommunisme
Etter Fløyelsrevolusjonen ledet Havel landet langs den humpete veien til demokrati og fri markedsøkonomi, samt den fredelige splittelsen av Tsjekkia og Slovakia i 1993. I 2003 gikk han av som president i Den tsjekkiske republikk.

Før han entret politikken var Václav Havel en kjent forfatter som hadde skrevet en rekke skuespill, og som begynte å snakke høyt mot regimet i Tsjekkoslovakia. Selv hadde han døpt det undertrykkende Tsjekkoslovakia «Absurdistan».

Kunstner og folkehelt
Havel ble internasjonalt kjent allerede på 70-tallet da han ledet borgerrettighetsbevegelsen Charter 77. Han ble både fengslet og satt i husarrest av det daværende kommunistregimet i Tsjekkoslovakia.

Hans kamp for friheten til det tsjekkiske folk har gjort ham til folkehelt i landet, og en ledestjerne i mange andre deler av verden der man fremdeles kjemper mot diktatur og undertrykkelse.

Etter at han gikk av som president fortsatte han sin kunstneriske karriere. I 2011 var det premiere på hans film Leaving.

Vil du lese mer om Václav Havel kan du gå til Wikipedia eller besøke menneskerettighetsforkjemperens egen hjemmeside her.

Václav Havel var en av de største europeerne i vår tid

«Václav Havel var en av de største europeerne i vår tid», twitrer Sveriges utenriksminister Carl Bildt etter at dødsbudskapet nådde Europa.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere