Gå til sidens hovedinnhold

Vådeskudd avfyrt på politivakt i Oslo - meldte ikke ifra til Spesialenheten

Skudd avfyrt i gulvet inne på politivakten.

Politiets utlendingsenhet (PU) bekrefter overfor Nettavisen at det 4. mars i år gikk av et vådeskudd inne på politivakten deres på Tøyen.

Nettavisen kan avsløre at dette er det femte kjente tilfellet av vådeskudd som har gått av siden regjeringen innførte midlertidig bevæpning i november i fjor.

Vådeskuddet ble ikke meldt til Spesialenheten for politisaker. Enheten sier til Nettavisen slike hendelser som hovedregel skal varsles til Spesialenheten, og at de nå vil be om redegjørelse for hendelsen.

- Etter en grundig vurdering kom vi frem til at dette var en uønsket hendelse, men ikke et straffbart forhold. Derfor ble ikke saken rapportert til Spesialenheten. Hendelsen ble rapportert i politiets system for uønskede hendelser, og vi endret rutinene våre for våpenhåndtering to dager etter skuddet, opplyser kommunikasjonsrådgiver i PU, Linda Hafstad, til Nettavisen.

- Avfyrt i gulvet

- Vådeskuddet ble avfyrt i gulvet i forbindelse med kontroll av forhåndslagret våpen. Det var ingen som ble skadd i hendelsen, opplyser Hafstad.

- Det er viktig å påpeke at dette ikke dreier seg om bæring av personlige våpen, men fremskutt lagring. Tilsvarende fremskutt lagring i tjenestebiler, understreker hun.

Fremskutt lagring innebærer at politi skal ha rask tilgang til våpen uten at de bærer våpen personlig. Dette kan for eksempel være i låst våpenskap.

Ble aldri meldt inn

Vådeskuddet ble aldri meldt inn til Spesialenheten for politisaker.

- Etter en intern juridisk vurdering ble den ikke anmeldt til Spesialenheten. Men den medførte innføring av nye rutiner, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Vådeskuddet på Politiets utlendingsenhet på Tøyen er det femte kjente tilfellet av vådeskudd som har gått av siden regjeringen innførte midlertidig bevæpning i november 2014.

Onsdag gikk Arbeiderpartiets nest leder og leder av justiskomiteen på Stortinget, Hadia Tajik, hardt ut mot justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) i VG. Hun mener han med vilje har unnlatt å opplyse Stortinget om negative konsekvenser av den midlertidige bevæpningen.

- Ingen negative konsekvenser

I en redegjørelse om den midlertidige bevæpningen 2. juni, sa Anundsen til Stortinget at Politidirektoratet ikke har mottatt informasjon som tyder på at bevæpningen har hatt negative konsekvenser for utførelsen av polititjenesten.

På dette tidspunktet etterforsket Spesialenheten for politisaker - politiets kontrollorgan - to vådeskudd som hadde gått av inne på politistasjoner. I ettertid har det gått av to ytterligere vådeskudd på norske politistasjoner.

Dette får Tadjik til å reagere.

- Vådeskuddene er begge avfyrt før 2. juni, dagen da Anundsen redegjorde for den midlertidige bevæpningen for Stortinget. Disse vådeskuddene ble ikke nevnt med ett ord, sier hun til avisen.

Vådeskuddet på PUs politivakt på Tøyen var ikke kjent på dette tidspunktet. Også dette skjedde før Anundsen holdt sin redegjørelse.

- Ukjent for oss

- Dette er ukjent for oss, sier etterforskningsleder Knut Wold ved Spesialenheten for politisaker, avdeling Østlandet, til Nettavisen.

Han viser til Riksadvokatens tidligere uttalelse om at «dersom et skudd løsnes uten at det er meningen, vil det som hovedregel være grunnlag for å undersøke om det foreligger uaktsom overtredelse av straffelovens bestemmelser om håndtering av skytevåpen».

- På bakgrunn av de opplysningene Nettavisen har gitt til oss, vil vi rette en henvendelse til politiet utlendingsenhet for å få redegjørelse. Så vil vi vurdere om det er grunnlag for å iverksette etterforskning, sier Wold.

Dette er de kjente vådeskuddene i år:

  • 12 januar: Et vådeskudd gikk av inne på politistasjonen i Follo politidistrikt.
  • 4. mars: Et vådeskudd gikk av inne på politivakten til Politiets Utlendingsenhet (PU) på Tøyen i Oslo.
  • 27. april: Det gikk av et vådeskudd inne på politistasjonen i Kristiansund i Møre og Romsdal politidistrikt.
  • 4. juni: Et vådeskudd ble avfyrt inne på politihuset i Lillestrøm i Romerike politidistrikt.
  • 28. juli: En 24 år gammel mann havnet i basketak med to politibetjenter og avfyrte et skudd inne på politivakten i Stavanger.

Kommentarer til denne saken