RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tana lensmannskontor, der vådeskuddet av den 22. september i fjor med garasjeportene fotografert fra eiendommen til nabo Jan Egil Nilsen. Huset hans er til høyre i bildet.
Tana lensmannskontor, der vådeskuddet av den 22. september i fjor med garasjeportene fotografert fra eiendommen til nabo Jan Egil Nilsen. Huset hans er til høyre i bildet. Foto: Alf Helge Jensen (ifinnmark.no)

Vådeskudd fra politi traff campingvogn

- Vådeskudd i campingvogn skjedde på den tiden barn kommer hjem fra barnehagen

Politimannen løsnet skudd i en garasje ved Tana lensmannskontor i fjor. Nærmeste nabo Jan Egil Nilsen reagerer på at politiet ikke har varslet nabolaget om hendelsen. Det skriver ifinnmark.no.

Det var mandag 22. september i fjor ca. klokken 16.00 i garasjen ved Tana lensmannskontor at politimannen tok ladegrep på sitt tjenestevåpen, en Heckler & Koch P30 pistol.

Han rettet så våpenet mot innsiden av garasjeporten og foretok avtrekk. Han hadde før han tok ladegrepet og foretok avtrekk, ikke forsikret seg om at det ikke var magasin med ammunisjon i våpenet, skriver ifinnmark.no.

Skudd gjennom garasjeport – traff campingvogn

Det ble avfyrt ett skudd, som gikk gjennom garasjeporten, over et parkeringsområde og en veg, før prosjektilet traff en campingvogn som stod foran et bolighus om lag 40 meter fra lensmannskontoret i Tana.

Dette kommer frem i forelegget fra Spesialenheten for politisaker, som iFinnmark har fått innsyn i onsdag. Politimannen ble ilagt et forelegg på 10.000 kroner, subsidiært 20 dager i fengsel, skriver ifinnmark.no.

Politimannen får forelegget for overtredelse av straffeloven § 352, for ved bruk av skytevåpen å «ha gjort seg skyldig i uforsiktig atferd egnet til å volde fare for andres liv eller helbred.»

(saken fortsetter under bildet)

Her, inne på garasjeanlegget til Tana lensmannskontor, gikk vådeskuddet av den 22. september i fjor. Politiet meldte ikke fra om hendelsen.

LES OGSÅ SAKEN: Justisminister Anundsen endrer rutinene i våpeninstruksen

Vedtok forelegg

Juridisk rådgiver Mona Skaaden-Bjek i Spesialenheten for politisaker opplyser i en e-post til iFinnmark, at polititjenestemannen har vedtatt forelegget på 10.000 kroner.

iFinnmark kjenner til at politimannen på det tidspunktet skuddet falt i politigarasjen, tjenestegjorde i Utrykningspolitiet.

UP-sjef Geir Martinsen sier til ifinnmark.no at han kjenner til saken, men ikke vil kommentere den. Martinsen henviser i stedet til politimester Ellen Katrine Hætta i Østfinnmark politidistrikt, da politimannen tilhører og tjenestegjør i hennes distrikt.

Politimesteren sitter i møte, og sier Stig Erling Einarsen vil uttale seg om saken. Han sitter også i møte, og det har ikke lyktes oss å komme i kontakt med ham før vår trykkefrist.

Vil lete etter kulehull

Jan Egil Nilsen bor rett over lensmannskontoret i Tana, i Røbergveien 5 i Tana.

Jan Egil Nilsen er svært kritisk til at nabolaget ikke ble varslet om vådeskuddet ved lensmannskontoret i Tana.

– Beskrivelsen minner om mitt hus. Når jeg står på verandaen på huset mitt og tar morraskaffen, så ser jeg rett over på lensmannskontoret og garasjeportene, sier han til ifinnmark.no.

Nilsen bekrefter videre at han har campingvogn, at den til tider har stått foran huset.

– Men jeg har ikke hørt noe om denne skyte-episoden, og har ikke sett kulehull i campingvogna mi. Men nå skal jeg jaggu sjekke, med en gang jeg kommer hjem, sier Nilsen til iFinnmark.

Ikke varslet – er kritisk

Han synes uansett at det er svært kritikkverdig at det har skjedd et vådeskudd av politiet, bare et steinkast unna huset sitt, uten at han som nærmeste nabo har fått noen som helst beskjed fra politiet.

– Dere opplyser at dette har skjedd i 16.00-akkurat når barn kommer hjem fra barnehagen. Dette burde vi vært informert om, fastslår Nilsen bestemt.

Skuddmann var UP-betjent

iFinnmark kjenner til at politimannen på det tidspunktet skuddet falt i politigarasjen, tjenestegjorde i Utrykningspolitiet.

UP-sjef Geir Martinsen i Troms og Finnmark sier til iFinnmark at han kjenner til saken, men ikke vil kommentere den. Martinsen henviser i stedet til politimester Ellen Katrine Hætta i Østfinnmark politidistrikt, da politimannen tilhører og tjenestegjør i hennes distrikt.

Hætta delegerer til Stig Erling Einarsen å svare på iFinnmarks spørsmål. Han er konstituert politiinspektør og regionleder i region midt, som Tana sorterer under.

– Det er riktig at mannen var i tjeneste for UP i Tana, da dette skjedde. Han er nå i tjeneste et annet sted i Østfinnmark politidistrikt, opplyser Einarsen.

Fikk ikke vite om skudd

Einarsen sier det ikke er nabo Jan Egil Nilsen sin campingvogn som ble skadet.

– Det var en eldre campingvogn, som tilhørte en person som hadde denne parkert i området for en kortere periode. Han ble opplyst om skaden på vogna, men vi gikk ikke inn på detaljer.

– Så han fikk ikke vite at det dreide seg om et skudd?

– Nei, det fikk han ikke vite. Og det ble heller ikke noe kulehull i campingvogna. Det ble en skramme på siden av vogna.

«Faren var over»

– Nabo Nilsen er likevel kritisk til at dere ikke varslet om vådeskuddet. Hvorfor varslet dere ikke naboer?

– Vurderingen var at «faren var over». Hadde vi ansett det som fortsatt farlig situasjon, ville vi varslet, svarer Einarsen.

Han sier at vådeskuddet var et resultat av brudd på gjeldende våpeninstruks.

– Vi gjennomgikk derfor instruksen nøye i ettertid, forteller politiinspektøren.

Politimester Ellen Katrine Hætta i Østfinnmark politidistrikt opplyser at den aktuelle politimannen har tillatelse til å være våpen i dag.

Les flere saker fra ifinnmark.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere