*Nettavisen* Nyheter.

Vær, tær og smeltepunkt

Her får du vite hvordan det egentlig er å klatre opp på verdens høyeste fjell.

21.04.06 12:22

Randi Skaug var første norske kvinne som satte sine bein på Mount Everest i 2004. Nå følger hun Tormod Granheim og Tomas Olssons vanvittige ekspedisjon på nært hold og gir TV 2 Nettavisens lesere et innblikk i hvordan det faktisk er på verdens høyeste fjell.

- Været herjer over Everest for tiden. Tankene mine flyr fort mot risiko og fare, forfrosne fingre og tær. Amputasjon i verste fall. Og det er en fare for det, men i veldig liten grad for ekspedisjonen der de er nå, forteller Skaug.

Etter å ha klatret opp på Mount Everest skal Granheim og Olsson kjøre på ski ned den fryktede nordveggen via Norton-renna. Det betyr rundt 3000 høydemeter i en helning på mellom 50 og 60 grader.

Klikk på bildet for å forstørre.

Frosne tær ser ikke noe bedre ut. Foto: Randi Skaug

- I det daglige og for det meste kan faktisk varmen være verst på Everest. Midt på dagen, inne i teltet, når sola steiker, og det gjør den gjerne selv om stormene pisker. Eller under bratte oppstigninger i solrike lesider. Da steiker sola så du blir nesten tullete inne i hodet av strålingen. Gradestokken kan komme opp i 40 grader og varmen er utholdelig, foklarer hun.

Les mer om Granheim og Olssons vanvittige ekspedisjon her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.