Været alle snakker om

Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)

Hvilke tjenester er mest nyttige på internett?

30.10.11 12:26

Tirsdag 1. november blir Nettavisen 15 år. Vår historie er også historien om hvordan internett har forandret Norge.

Grunnleggeren av MIT Medialab - Nicholas Negroponte - er kjent for utsagnet om at teknisk utvikling tar lengre tid enn ingeniørene tror, mens forandringene blir mye større enn folk flest tror.

Fremtiden sniker seg altså sakte innpå oss - så forsiktig at de fleste av oss i dag har glemt reisebyråer, bankfilialer og brevpost.

Vi har blitt digitale - «og at det er en nyttig ting, kan ingen komme fra» (Sitat Alf Prøysen).

Brillene til å se nettet
De som husker internett før Mozilla og Netscape minnes en enorm roteskuff i et mørkt rom. Sånn sett kan få protestere på at nettlesere og søkemotorer er det mest nyttige redskapet for å finne ut nesten hva som helst.

Men denne kategorien handler om rene nyttetjenester.

Alle snakker om været
Den første nominerte er yr.no - den suverene markedslederen for værtjenester her i landet. Samarbeidet mellom Metereologisk instiutt og NRK irriterer mange private konkurrenter, men gleder desto flere brukere.

Tjenester som værradar (som lar deg se antatt nedbør), detaljert varsling på småsteder, og spesielle varsler for eksempel for seilere eller skiturister har gjort yr til markedslederen.

Storm.no er den private utfordreren, som har omlag de samme tjenestene som yr på nett.

Begge har app'er på iPhone - ingen har spesialapper for iPad. Dette er kanskje Storms sjanse til å utfordre dagens markedsleder.

Nominert: Yr.

Trafikk
Reiseplanlegging har blitt en drøm med internett - uansett om du bruker kjører bil, reiser kollektivt eller skal planlegge en utenlandstur med fly og leiebil over store avstander.

Gode karttjenester som ViaMichelin og Google Maps lar deg velge bilruter og estimerer reisetiden, men disse tjenestene er etterhvert overtatt av GPS i bilen.

Kollektiv kommer vi ikke unna Trafikanten.no, som lar deg planlegge all kollektivtransport i Oslo og Akershus - samt tog over hele Østlandet. Trafikanten er strålende fordi den kombinerer detaljert geografikunnskap med overgangsmuligheter fra buss til t-bane.

Minus for at tjenesten ennå ikke er nasjonal. Samarbeidsprosjektet 177.no er foreløpig for dårlig.

Statens vegvesen har tilgjengeliggjort kjøretøyopplysninger via SMS (nyttig hvis noen har tatt parkeringsplassen din eller råkjører). Nevnes skal også tjenesten Trafikkmeldinger. Sistnevnte har potensial, men brukervennligheten er så som så.

Nominert: Trafikanten.

Opplysningen

I de gode, gamle dager - det vil si sånn cirka 10-15 år siden, var det vanlig å ringe «Frøken Ur» for å høre hva klokken er. Og fortsatt er det jo mennesker som ringer Opplysningen for å få opplest et telefonnummer.

Men trenden er å bruke de samme tjenestene på internett, og ikke minst via app'er på smarttelefoner. Det er hurtig, gratis, brukervennlig - og miljøvennlig. Denne uken kom nyheten om at også Gule Sider avvikler papirkatalogen. Ukentlig bruker 1,4 millioner nordmenn Gule Sider, mens 864.000 bruker Opplysningen 1881.

I utgangspunktet er databasen den samme, uavhengig av tjeneste. Derfor blir det en smakssak hvilken som er best. Vi holder en knapp på Opplysningen 1881 når det gjelder privatpersoner.

Nominert: 1881.no

Gjenbruk

Som nevnt er internett en bulldozer for miljøvennlige løsninger. Millioner av tonn avispapir blir spart av nettavisene, stabler av telefonkataloger er borte.

Her kommer også bruktmarkedet rubrikktjenesten Finn.no inn. Ukentlig er 2,7 millioner nordmenn innom rubrikktjenesten.

Når det gjelder store kategorier som stilling, eiendom og bil har Finn konkurranse blant annet fra A-pressens Zett.

Men som motor for gjenbruk er Torget på Finn uslåelig. Svært mange har opplevd å tømme loft og kjeller for gjenstander de egentlig hadde tenkt kaste.

Det fine er at det er gratis å legge inn annonse. Slik ender brukte sofaer og stoler til nytte, i stedet for på skraphaugen. Det er gjenvinning i praksis.

Nominert: Torget på Finn.

Konklusjon: På de 15 årene Nettavisen har eksistert, er internett blitt en nødvendighet på mange områder.

I kategorien nytte nominerer vi følgende vinnere:

1. Yr
2. Trafikanten
3. Opplysningen 1881
4. Torget på Finn

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.