*Nettavisen* Nyheter.

Været: Høststorm på vei mot Midt-Norge

Gult og oransje farevarsel for høststorm i Midt-Norge.

21.10.19 13:29

OSLO (Nettavisen): En ny uke innledes med mye vær - og et knippe farevarsler: Det er snørikt og vinterlig i nord, en høststorm er på vei til Trøndelag, Møre og Romsdal, Helgeland, Saltfjellet, Salten og Lofoten - og oppholdsvær og fine dager venter Østlandet.

- Det som skjer i løpet av mandag kveld er at vi får inn en typisk høststorm. Den kommer fra vest og bringer med seg sørvestlig vind, sier statsmeteorolog Pernille Bornander til Nettavisen.

Sjekk værvarselet der du bor på yr.no

5 centimeter med snø

Da hun kikket ut fra sitt vindu i Tromsø mandag morgen, var det nesten julestemning - i oktober og 5 centimeter snø.

- Her er det rene «Winter Wonderland». Det kom en del snø i helga, og den har blitt liggende, forteller hun.

Kraftig vind i vente

Farevarslene som er ute er stort sett gule og gjelder for kraftige vindkast i Møre og Romsdal fra sent mandag kveld og fra tirsdag morgen i Trøndelag, Helgeland, Saltfjellet, Salten og Lofoten.

I Trøndelag ventes det å øke til sørvest liten og til dels full storm (25 m/s) på kysten, med vindkast rundt 33-35 meter i sekundet.

Se oppdatert farevarsel på yr.no

Helgeland: Oransje farevarsel

For Helgeland er farevarselet oppgradert til oransje nivå, melder Meteorologisk institutt mandag rett før klokka 13.

- Det betyr svært kraftige vindkast - 35-40 meter per sekund i kastene tirsdag morgen. Dette ventes å minke utover ettermiddagen, sier Borander til Nettavisen.

Med mye vind kommer det også høye bølger. Fra mandag kveld ventes det bølgehøyde på opp mot fire meter. Det vil øke til 8-10 meter utenfor kysten av Trøndelag tirsdag morgen, mens Helgeland må regne med bølger opp i 11-12 meter.

- For Helgelandskysten ventes bølger og vind å øke gjennom natten. Bølgehøyden ventes å være på sitt verste på ettermiddagen med 11-12 meter, sier meteorologen.

«Gjenstander kan bli tatt av vinden eller blåse over. Fare for skade på bygninger og infrastruktur. Kansellerte avganger for ferje, fly eller annen transport forventes. Broer kan bli stengt. Mange reiser vil kunne få lenger reisetid. Strømforsyningen vil bli påvirket, for eksempel som følge av trær som knekker eller kommer i kontakt med strømnettet», heter det i farevarselet for Helgeland.

Klikk på bildet for å forstørre.  

HØYE BØLGER: Mye vind og høye bølger utenfor Trøndelag og Helgeland. Her ventes bølgene å nå opp i 11-12 meter. Foto: Faksimile (Meteorologisk institutt/Yr)

- Fra tirsdag morgen er det ventet en god del regn i Nordland, Trøndelag og Sogn og Fjordane. I enkelte områder i ytre strøk kan det komme 70-100 millimeter på 24 timer, uttalte Borander til Nettavisen mandag morgen.

Da vurderte meteorologene også farevarsel for kraftig regn, men dette er frafalt. De nyeste prognosene viser at Sogn og Fjordane og Hordaland ikke får så mye regn som først ventet. Prognosene her ligger på 50-80 millimeter.

Klikk på bildet for å forstørre.  

STILLE FØR STORMEN: Uværet ligger mandag morgen utenfor Island, men nærmer seg Midt-Norge raskt. Foto: Faksimile (Meteorologisk institutt)

- Østafjells godt plassert

Bor du øst for vannskillet, går du klar av det verste været.

- Østafjells er godt plassert. Etter noen dager hvor det har regnet godt, blir det nå noen dager med oppholdsvær på østsiden av fjellet. Helt nord i landet ser det heller ikke ut til at man vil merke lavtrykkene så mye.

Ifølge Borander ser det ut til at lavtrykket beveger seg nordover tirsdag og deretter dør ut. Et litt mindre lavtrykk beveger seg inn mot Vestlandet sent onsdag og natt til torsdag.

- Det kommer en del nedbør, men det ser ut til at det meste blir liggende å sirkulere ute i havet, sier meteorologen.

Klikk på bildet for å forstørre.  

VINTERLIG I NORD: Vinterlig på E6 over Gratangsfjellet mandag morgen. Foto: Webkamera (Statens vegvesen)

Temperaturene stiger

I nord har det vært relativt kjølig noen dager, og mye nedbør har derfor kommet som regn. Nå er det mer varmluft i vente også i nord. Det blir generelt mildere i starten på uka, men fortsatt minusgrader i de to nordligste fylkene. Det blir også noe mildere på Østlandet, og her kan temperaturen komme opp i 10-12 grader, ifølge prognosene.

Klikk på bildet for å forstørre.  

Slik ser det ut i Lavangsdalen i Troms mandag morgen. Foto: Webkamera (Statens vegvesen)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag