Gå til sidens hovedinnhold

Været skaper veikaos på Østlandet

Mens det kan bli aktuelt å stenge av Mandal sentrum som følge av stormen Emil.

Uværet som herjer Sør-Norge skaper svært glatte veier og dårlige kjøreforhold på Østlandet. I Vestfold har det skjedd ni ulykker tirsdag ettermiddag og kveld.

– Det snør tett i området. Når snøen treffer bakken blir det svært slapsete og utfordrende forhold, sier trafikkoperatør i veitrafikksentralen i Porsgrunn Ellen Lunde Rennesund til NRK.

Vurderer å stenge Mandal sentrum
Det er stormen Emil som skaper kaos. I Mandal kan det bli aktuelt å stenge av deler av sentrum som følge av stormen.

– Vi ser for oss at Øvrebyen vil kunne bli sperret av helt eller delvis, fordi vannet erfaringsmessig vil bli stående over gatenivå her. Det samme kan også skje i rundkjøringen midt i sentrum, sier politistasjonssjef Bjart Gabrielsen i Mandal til NRK.

Politiet har i samråd med kommunen valgt å skru av lysene i Furulundene og på Sjøsanden så det ikke ekstreme turgåere skal bli fristet til å ta seg en tur ut.

– Furulunden er stedet der alle mandalitter går tur. Vi har hatt tilfeller der det har blåst ned betydelig mengder trær i Furulunden før, og da var det mindre vind enn det som er meldt nå. Jeg tror vi vil få trefall i skogen nå, og vi må hindre at noen blir skadd, sier politistasjonssjefen.

Også Agder Energi følger værforholdene nøye utover kvelden og natten, skriver Fædrelandsvennen.

– Vi har iverksatt en betydelig beredskap. Akkurat nå er det rundt 100 personer ekstra som enten er på vakt eller i beredskap. Det dreier seg om alt fra folk som håndterer feilmeldinger, til de som er ute og søker etter feil og linjeryddere, sier informasjonsdirektør Realf Ottesen i Agder Energi.

Kortvarig storm
– Nå blåser det skikkelig ute, sa værstatistiker Bernt Lie til NTB tirsdag kveld.

Han tilbringer starten på det nye året aller lengst sør i landet, og forteller at vinden tirsdag kveld har tatt seg opp betraktelig.

– Vi må vel kanskje tilbake til år 2000 før det blåste like tøft som det været vi får her nå. Det var før ordet ekstremvær og man begynte å navngi uvær, sier Lie.

Tirsdag ettermiddag blåste Emil kraftigst ved Utsira fyr i Rogaland, men der avtok det mot kvelden.

– Det er spennende å se hvor selve sentrum av stormen vil komme. Om det blir på land eller på sjøen. Er man midt inne i orkanen blir det først helt vindstille før det begynner å blåse kraftig igjen, men da i motsatt retning, sier Lie.

Meteorologisk institutt sendte allerede tirsdag formiddag ut ekstremvarsel for Vest-Agder. Utover kvelden og natta vil Emil være på sitt kraftigste, for så å avta noe tidlig onsdag morgen.

Uværet blir ikke like kraftig som Dagmar, men ekstremt til å være i denne regionen, opplyser nettsiden Vær og vind.

– Ikke lett å være en skikkelig landkrabbe og oppleve sånt vær rett utenfor døren, spøker Lie.

– Nå er det storm i kastene
Det var tirsdag kveld målt storm i kastene ved Lindesnes fyr.

– Vi forventer orkan styrke utover natten, sier fyrvokter Kjell Olsen ved Lindesnes fyr til NTB.

Ekstremværet Emil var ventet å slå til mot agderfylkene med full styrke sent tirsdag kveld.

– Vinden kommer til å øke utover kvelden og natten, og vil være på sitt kraftigste mellom klokken to og seks natt til onsdag, sier Olsen.

Uværet kommer til å prege Østlandet og Sør-Rogaland i tillegg til agderfylkene.

Et stormsenter er på vei fra Nord-Skottland østover mot Sør-Norge og vil havne over de nordlige delene av agderfylkene tirsdag kveld.

Vinden dreier til å bli mer sørvestlig, mens det om kvelden ventes full og sterk storm langs kysten. Det meldes også om lokalt mye nedbør flere steder.

Meteorologene har også sendt ut varsel om høy vannstand for strekningen svenskegrensen til Ålesund. Fra onsdag kveld og natt til torsdag er det ventet 60 – 100 centimeter over høyden i tidevannstabellene. Høyest blir vannstanden rundt Oslofjorden. (©NTB)

Reklame

NÅ: Milrab har oppdatert salget med sportsklokker og Oakley