*Nettavisen* Nyheter.

Været snur - nå kan «søringan» omsider få høysommer

- I så fall første gang i juli i Sør-Norge, sier meteorologen om temperaturutsiktene.

29.07.20 15:08

Etter vind, regn og kaldt vær, ser det ut til at torsdag og fredag blir solrike og varme, melder Meteorologisk institutt på Twitter og varsler at Sør-Norge omsider kan få høye sommertemperaturer.

Sjekk værutsiktene der du bor på yr.no

Mens Svalbard og Longyearbyen opplevde over 20 pluss-grader fire dager på rad og satte varmerekord lørdag og Øst-Finnmark flere ganger har vært Norges varmeste sted i juli, har «søringan» fått en kalddusj og knapt hatt skikkelig sommervær i juli.

27,4 grader i Pasvik i Øst-Finnmark 20. juli er foreløpig den høyeste temperaturen som hittil er målt i juli-måned i hele Norge, fastslår Meteorologisk institutt på Twitter.

Klikk på bildet for å forstørre. Oslo 20170705. Sol, skyer og bading på Sørenga i Oslo onsdag.

VARMEN TILBAKE: Torsdag og fredag vil det bli over 25 grader enkelte steder i Sør-Norge, slik prognosene ligger an nå, sier statsmeteorologen til Nettavisen. Bildet viser badende på Sørenga i Oslo i 2017.  Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Denne uka skal det altså snu, slik at folk sørpå kan ha noe å se fram til:

- Godt mulig det blir 25 grader noen steder, som i så fall blir første gang i juli i Sør-Norge, skriver meteorologene på Twitter.

- Det har vært en ganske unormal sommer. Ikke først og fremst fordi den har vært så kald, men fordi flere stasjoner ikke har hatt temperaturer over 25 grader, uttalte statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl til Nettavisen tirsdag.

- Viken fylke har ikke hatt temperaturer over 25 grader i det hele tatt, sier han. Troms og Finnmark på sin side kan vise til fem slike dager, som meteorologene kaller høysommerdager. Trøndelag har hatt tre, Møre og Romsdal én og Innlandet én. Flere er det ikke på den lista. Ifølge Løvdahl må vi tilbake til 1957 for å finne en kjøligere sommer i det som nå er Viken fylke.

Men meteorologen øyner altså håp denne uka:

- Torsdag og fredag vil det bli over 25 grader der, slik prognosene ligger an nå, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre. SØR OG NORD: Denne uka snur været i nord og sør, viser prognosene fra meteorologene. De som har hatt sol og varme, får kaldere vær, mens flere steder i sør kan håpe på et gjensyn med sommeren.

SØR OG NORD: Denne uka snur været i nord og sør, viser prognosene fra meteorologene. De som har hatt sol og varme, får kaldere vær, mens flere steder i sør kan håpe på et gjensyn med sommeren. Foto: (Yr.no)

Og mens Sør-Norge venter på varmere vær, hygger nordlendingene seg videre med varme dager. Avisa iFinnmark har onsdag sendt sin reporter ut for å sjekke badetemperaturen i Vadsø, en direktesending du kan følge her klokka 11.00.

Klikk på bildet for å forstørre. FORTSATT VARMT: Meteorologene har denne uken varslet at sommertemperaturene fortsetter ennå en stund i Nord-Norge og at heller ikke helga ser aller verst ut. Her er temperaturprognosene for torsdag, som meteorologene sendte ut tirsdag.

FORTSATT VARMT: Meteorologene har denne uken varslet at sommertemperaturene fortsetter ennå en stund i Nord-Norge og at heller ikke helga ser aller verst ut. Her er temperaturprognosene for torsdag, som meteorologene sendte ut tirsdag. Foto: (Meteorologisk institutt)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag