*Nettavisen* Nyheter.

Værgudene redder lommeboken din

Foto: (thinkstock.com)

Mye regn får sjokkregningene til å forvitre.

08.04.11 15:32

Uvanlig mye nedbør, stor kraftimport og lavt strømforbruk gjør at nordmenn høyst sannsynlig slipper kraftrasjonering.

Nå går krafteksperter langt i å avblåse kraftkrisen.

- Våre beregninger viser en halvering av kraftunderskuddet fra situasjonen vi hadde i desember-januar til forventet situasjon i slutten av neste uke. Forbedringen skyldes mest av alt vesentlig mer nedbør enn normalt og betydelig nettoimport, sier markedsanalytiker Johan Olav Botnen i Markedskraft til NA24.

Høyere temperatur og reduksjon i forbruk
Snitttemperaturen i Norge har holdt seg nær normalen etter nyttår og forbruket har vært langt under forbruket i kuldeperioden i desember da mange steder opplevde temperaturer åtte grader under normalen. Forbruksreduksjonen skyldes også høyt kraftprisnivå og ENOVA-kampanjen.

- Det som er spesielt verdt å nevne denne uken, er at tilsiget er på kraftig stigende trend, dels på grunn av nedbør og dels på grunn av snøsmelting i lavereliggende deler av vannkraftsystemet. Hvis denne tilsigsøkningen holder seg noen dager til, vil vi se en svak stigning ved de neste to offentliggjøringer av magasinbeholdningen i Norge. Dette er i så fall fire fem uker foran det en normal magasinutvikling skulle tilsi. Dagens langtids værvarsler indikerer cirka det dobbelte av normalnedbør med temperatur flere grader over det normale og med mye vind. Dette værvarslet gir grunnlag for høye tilsig og lavt forbruksnivå i forhold til det normale for årstiden, samt mye import på grunn av høy vindkraft-produksjon i våre naboland, sier Botnen.

Kraftanalytikeren kan av konkurransehensyn ikke gå ut med prisprognoser.

Fremdeles dårlig magasinfylling
Analyseselskapet Point Carbon deler Botnens oppfatning av kraftsituasjonen, men peker i tillegg på at magasinfyllingen fremdeles er lav.

I en markedsrapport torsdag skriver Point Carbon at kraftunderskuddet (den hydrologiske balansen) fra tidligere i vinter er halvert.

Det er fremdeles meldt mye nedbør og prognosene tilsier at hydrologisk balanse skal bedre seg ytterligere i ukene som kommer, skriver Point Carbon.

Fra anstrengt til stram
Statnett omklassifiserte onsdag kraftsituasjonen i Norge fra anstrengt til stram. Dermed er det bare ett hakk opp til situasjonen: Normal.

Prisene på vei ned
Markedssjef Jan Jansrud i Gudbrandsdal Energi har følgende kommentar:

- Det ser lysere ut for kraftsituasjonen. Vi har fått mye nedbør den siste tiden i forhold til det som er normalt for årstiden. Spotprisene og prisene i terminmarkedet har også falt den siste tiden og nærmer seg marginalkostnaden på kull. Den ligger på cirka 52 øre per kWh inklusive mva. Men denne prisen pluss et påslag til kraftleverandør er mye hyggeligere enn de 90 øre per kWh som var prisen til forbrukerne tidligere i vinter, sier Jansrud som på vegne av norske strømforbrukere håper på fortsatt lavtrykksaktivitet fremover.

Har du husket EU-kontroll? Gjør som 23.000 andre bileier og bli varslet på Bileier.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.