RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Våger ikke å ha forhåpninger

Foto: ARNE RISTESUND (Bergensavisen AS)
Sist oppdatert:
Tom Christian Adamsen (37) mistet fem familiemedlemmer i branntragedien. Han vil ha svar på hva som hendte dem, men er redd det aldri vil skje.

Drøye 23 år etter dødsbrannen er minnene fortsatt vonde og levende.

– Jeg var 14 år, og husker det som om det skulle vært i går, sier Tom Christian Adamsen til BA.

6. april 1990 gikk bestemoren hans Anna (74), onkel Terje (39) og tante Rita (38), samt fetrene Tim (9) og Ted (1) om bord i «Scandinavian Star» for å reise fra Oslo til Frederikshavn. Alle fem mistet livet i flammene i Skagerrak. Tilbake satt en ung gutt med kun moren igjen av den nærmeste familien, forteller han.

Brannen forandret livet hans totalt.

– Alt kommer opp igjen, sier Amundsen så stemmen brister og han må ta til tårene.

Gjennombrudd
BA har tidligere skrevet om Terje Bergsvåg fra Bergen, som i årevis ble beskyldt for ville konspirasjonsteorier. Først nå, 23 år etter katastrofebrannen, vil politiet granske det han alltid har hevdet – at brannen må ha vært forsikringssvindel. En gruppe på åtte personer fra politiet, Økokrim og Kripos skal gå gjennom dokumenter og opplysninger for å se om «Scandinavian Star»-brannen skal etterforskes på nytt.

Saken ble henlagt etter bevisets stilling 11. mars i 1991. Mens Bergsvåg, som mistet en ung venninne i brannen, har klokkertro på ny etterforskning, er Adamsen mer usikker.

Øverste prioritet
- Jeg velger ikke å ha så store forhåpninger. Politiet og myndighetene har vært så tilbakeholdne og avvisende før. Jeg tar det heller som en positiv overraskelse hvis det blir ny etterforskning. Heller det en å ta seieren på forskudd.

– Hvor viktig er det for deg å få svar?

– Det har topp prioritet!


Han forklarer at han aldri har slått seg til ro med at den tidligere straffedømte danske brannstifteren, som selv omkom i brannen, tente på skipet.

– Politiets konklusjon var altfor enkel og det er altfor mange løse tråder. Politiet la lokk på saken altfor tidlig.

– Når saken gjentatte ganger er forsøkt gjenopptatt og det blir avvist hver gang, føler jeg virkelig på tiltaksløsheten hos myndighetene, sier Adamsen videre.

– En påkjenning
Særlig usikkerheten rundt eierskap, forsikringen på skipet som ble tegnet like før brannen og selve brannforløpet, synes han det er betenkelig at politiet ikke har gjort mer for å komme til bunns i.

– Det lukter ikke rent. For oss som er pårørende har det vært en påkjenning det også, å hele tiden få opp igjen disse bildene fra brannen og se hvordan myndighetene, politiet, politikere og Riksadvokaten ikke handler. Det er frustrerende når nye bevis og nye opplysninger avvises uten å bruke mer ressurser på det.

37-åringen påpeker at han ikke går rundt og tenker på brannen daglig.

– Det er helst i høytider og når det preger mediebildet. Det som har preget meg mest, er at jeg mistet nesten hele min familie i brannen. Det gikk ut over konsentrasjonsevnen min de første årene.

– Jeg har ikke fått varige mén, men det var utvilsomt en faktor i oppveksten min, sier Adamsen, som i dag jobber som radiokjemiker på Haukeland sykehus.

Les flere saker i Bergensavisen her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere