*Nettavisen* Nyheter.

Våger ikke å ha forhåpninger

Foto: ARNE RISTESUND (Bergensavisen AS)

Tom Christian Adamsen (37) mistet fem familiemedlemmer i branntragedien. Han vil ha svar på hva som hendte dem, men er redd det aldri vil skje.

17.09.13 21:25

Drøye 23 år etter dødsbrannen er minnene fortsatt vonde og levende.

– Jeg var 14 år, og husker det som om det skulle vært i går, sier Tom Christian Adamsen til BA.

6. april 1990 gikk bestemoren hans Anna (74), onkel Terje (39) og tante Rita (38), samt fetrene Tim (9) og Ted (1) om bord i «Scandinavian Star» for å reise fra Oslo til Frederikshavn. Alle fem mistet livet i flammene i Skagerrak. Tilbake satt en ung gutt med kun moren igjen av den nærmeste familien, forteller han.

Brannen forandret livet hans totalt.

– Alt kommer opp igjen, sier Amundsen så stemmen brister og han må ta til tårene.

Gjennombrudd
BA har tidligere skrevet om Terje Bergsvåg fra Bergen, som i årevis ble beskyldt for ville konspirasjonsteorier. Først nå, 23 år etter katastrofebrannen, vil politiet granske det han alltid har hevdet – at brannen må ha vært forsikringssvindel. En gruppe på åtte personer fra politiet, Økokrim og Kripos skal gå gjennom dokumenter og opplysninger for å se om «Scandinavian Star»-brannen skal etterforskes på nytt.

Saken ble henlagt etter bevisets stilling 11. mars i 1991. Mens Bergsvåg, som mistet en ung venninne i brannen, har klokkertro på ny etterforskning, er Adamsen mer usikker.

Øverste prioritet
- Jeg velger ikke å ha så store forhåpninger. Politiet og myndighetene har vært så tilbakeholdne og avvisende før. Jeg tar det heller som en positiv overraskelse hvis det blir ny etterforskning. Heller det en å ta seieren på forskudd.

– Hvor viktig er det for deg å få svar?

– Det har topp prioritet!


Han forklarer at han aldri har slått seg til ro med at den tidligere straffedømte danske brannstifteren, som selv omkom i brannen, tente på skipet.

– Politiets konklusjon var altfor enkel og det er altfor mange løse tråder. Politiet la lokk på saken altfor tidlig.

– Når saken gjentatte ganger er forsøkt gjenopptatt og det blir avvist hver gang, føler jeg virkelig på tiltaksløsheten hos myndighetene, sier Adamsen videre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Dalsnes, Tor Arne

– En påkjenning
Særlig usikkerheten rundt eierskap, forsikringen på skipet som ble tegnet like før brannen og selve brannforløpet, synes han det er betenkelig at politiet ikke har gjort mer for å komme til bunns i.

– Det lukter ikke rent. For oss som er pårørende har det vært en påkjenning det også, å hele tiden få opp igjen disse bildene fra brannen og se hvordan myndighetene, politiet, politikere og Riksadvokaten ikke handler. Det er frustrerende når nye bevis og nye opplysninger avvises uten å bruke mer ressurser på det.

37-åringen påpeker at han ikke går rundt og tenker på brannen daglig.

– Det er helst i høytider og når det preger mediebildet. Det som har preget meg mest, er at jeg mistet nesten hele min familie i brannen. Det gikk ut over konsentrasjonsevnen min de første årene.

– Jeg har ikke fått varige mén, men det var utvilsomt en faktor i oppveksten min, sier Adamsen, som i dag jobber som radiokjemiker på Haukeland sykehus.

Les flere saker i Bergensavisen her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.