HTML EMBED

WASHINGTON, D.C. (Nettavisen): Millioner av mennesker på USAs østkyst vil bruke dagslyset tirsdag til å bedømme skadene etter superstormen Sandys herjinger.

Så langt har 16 mennesker mistet livet i USA og en person i Canada som følge av stormen, som traff Østkysten sent mandag kveld. Rundt 6,2 millioner mennesker er uten strøm.

USAs president Barack Obama erklærte tirsdag «stor katastrofe» i New York og New Jersey på grunn av ekstremværet, noe som utløser føderale katastrofemidler.

* Ifølge et første overslag har uværet gjort skade for minst 45 milliarder dollar eller 260 milliarder kroner.

* Store snømengder i West Virginia i kjølvannet av uværet.

* En større redningsaksjon var tirsdag i gang i delstaten New Jersey etter demingsbrudd som førte til ovesvømmelser i byene Moonachie, Little Ferry og Carlstadt.

* Blant de omkomne er det to barn som døde da en grein fra et tre falt ned over et hus.

* Sandy svekket seg etter landfall, men fortsetter som en tropisk storm med vindstyrke på 100 kilometer i timen.

* Ifølge The Weather Channel vil Sandy gå inn i historiebøkene som en av de potensielt sett mest ødeleggende stormene som noensinne har rammet USA i nordøst.

* Rundt 60 millioner innbyggere i 23 stater er på en eller annen måte berørt av uværet, melder USA Today.

* Tirsdag morgen var rundt 6,5 millioner mennesker i 13 stater uten strøm.

HTML EMBED

* Økt vannstand førte tii stenging av atomkraftverket Salem i New Jersey fordi vannpumpesystemet ble ustabilt. Selskapet som driver anlegget, PSEG Nuclear, sier stedet er stabilt, melder NTB. Økt vannstand førte også til bekymring på USAs eldste atomkraftverk, Oyster Creek, som eies av Exelon Corp og ligger cirka 95 kilometer øst for Philadelphia på kysten av New Jersey.

* Flere enn 50 boliger ble fullstendig ødelagt av brann i Queens i New York.

* Pasienter måtte evakueres fra New York University Tisch Hospital etter at reservestrømmen forsvant.

* Flom fører til stenging av de viktigste lufthavnene i nordøst.

En rekke branner
New York City ble hardt rammet av superstormen Sandys vrede mandag kveld med stormflo som førte til omfattende oversvømmelser og strømbrudd. Tidlig tirsdag morgen meldes det om en rekke branner i Queens. Lokale TV-stasjoner melder at brannmenn flere steder har problemer med å ta seg fram.

Vannet strømmet ned i T-banen og biltunneler i New York.

Sykehus fikk problemer på grunn av strømbrudd, og hundrevis av pasienter måtte evakueres. New York University Tisch Hospital mistet også reservestrømmen.

Mange av de omkomne har mistet livet på grunn av trær eller bilylukker.

Ifølge CNN er minst 5,3 millioner mennesker uten strøm. New York University’s Langone Medical Center er blant sykehusene som har måttet evakuere sine pasienter.

- Blir bedt om å holde oss inne

- Det har vært en omfattende dekning på TV her og mange instrukser om hva folk skal gjøre og formaninger om ikke å gå ut. Borgermesteren i Washington DC var ute på TV og oppfordret folk innstendig til å holde seg inne hvis de ikke aboslutt måtte ut. Akkurat nå er natt her og mørkt ute, det regner ikke så mye som før, men det er sterk vind, og det er ingen folk ute. Jeg ser trærne utenfor vaie kraftig i vinden, sier Nettavisens reporter Ina Rosenberg Stavrum på telefon fra Washington DC tirsdag morgen norsk tid.

- Vi har problemer med telefontilgangen og sykehusene som mottar pasientene kommer derfor til å ta kontakt med pårørende. De går på reservestrøm, sa talskvinne Lisa Greiner.

I New Jersey er det også store oversvømmelser. Halve byen Hoboken ligger ifølge ordføreren under vann.

Det same gjelder Atlantic City, som ble hardt rammet mandag kveld. Ifølge Washington Post strømmer vannet innover Lower Manhattan i New York City, I området rundt Ground Zero og Wall Street.

Deler av Manhattans skyline ble også mørklagt da strømmen gikk for mer enn 250 000 kunder sør på øya.

Sandy traff land rundt klokken 20.00 mandag kveld amerikansk tid.

De neste seks timene var store områder på østkysten preget av sterke vinder og store mengder regn. I Washington, D.C. måtte man blant annet stenge av regjeringsbyggene som følge av det harde været. T-banen, skoler og de fleste butikker holdt også stengt mandag.

- Vi ble bedt om å ikke gå ut og om å ta instruksene fra lokale myndigheter på alvor. Det har derfor vært ganske tomt på gatene de gangene jeg har våget meg ut, sier Nettavisens Ina Rosenberg Stavrum, som oppholder seg i Washington, D.C.

Selv om det verste trolig er over advarer lokale medier fremdeles mot risikoene været fører med seg.

- Bli hjemme, ikke gå ut. Hold deg inne, er oppfordringen fra byens ordfører Vincent D. Gray, som fremdeles spilles om og om igjen på radioen.

VIDEO: LIVE OM SUPERSTORMEN FRA THE WEATHER CHANNEL:

HTML EMBED

SE MELDINGENE FRA THE WEATHER CHANNEL:

HTML EMBED
new TWTR.Widget({ version: 2, type: 'search', search: 'from:twc_hurricane since:2012-10-29', interval: 6000, title: 'The Weather Channel', subject: 'De siste oppdateringene fra The Weather Channel', width: 480, height: 150, theme: { shell: { background: '#8ec1da', color: '#ffffff' }, tweets: { background: '#ffffff', color: '#444444', links: '#1985b5' } }, features: { scrollbar: false, loop: false, live: true, hashtags: true, timestamp: true, avatars: true, toptweets: true, behavior: 'default' }}).render().start();

FØLG UTVIKLINGEN I INTERAKTIVT KART HER:

HTML EMBED

Fakta om uværet

* Sandy har vært målt til en kategori 1-orkan, den laveste kategorien på Saffir-Simpson-skalaen. Uværet ble nedgradert til en post-tropisk syklon da det nådde den amerikanske østkysten natt til tirsdag norsk tid.

* Minst 15 mennesker er omkommet i uværet i USA og en i Canada. Da orkanen rammet øyene i Karibia i forrige uke omkom minst 67 mennesker, de fleste av dem i Haiti.

* 6,5 millioner husstander er tirsdag uten strøm i de berørte områdene.

* President Barack Obama har erklært katastrofetilstand i delstatene New York og New Jersey.

* Ifølge et første overslag har uværet gjort skade for minst 45 milliarder dollar eller 260 milliarder kroner. For hver dag som går uten produksjon i katastrofeområdet, øker tapene med 10 milliarder dollar (57,5 milliarder kroner).

* Uværet har slått seg sammen med en kaldfront fra vest og det kalde vindsystemet som kalles den polare jetstrømmen. Kombinasjonen har gjort Sandy ekstra kraftig.

* Sandy kom samtidig med at det var springflo på grunn av fullmånen. Kombinasjonen har ført til store oversvømmelser i New York og andre steder på den amerikanske østkysten.

* Sandy har fått kallenavnet «Frankenstorm». Årsaken er at uværet rammer USA like før halloween og at det er satt sammen av flere ulike værfenomener. (©NTB)