Våknet da bussen kjørte i grøfta

Foto: Tom Erik Solstad (Fjuken/Privat)

Jarnfrid (17) satt og sov da hun våknet av at ekspressbussen kjørte av veien.

29.09.09 14:21

- Jeg satt midt i bussen og sov med hodet lent mot vinduet. Jeg våknet med et rykk da bussen plutselig skled av veien og kjørte i grøfta. Jeg kjente det ristet. Etter noen sekunder smalt det og bussen veltet. Folk ropte og skrek. Mange var redd for brann. Jeg kom meg ut gjennom det knuste vinduet, forteller Jarnfrid Folkestad (17) til Nettavisen.

Hun var en av 43 passasjerer om bord på ekspressbussen fra Oslo til Ørsta/Volda som natt til tirsdag kjørte av veien på Strynefjellet på riksvei 15 ved Billingen på Grotli i Skjåk.

En omkom, tre skadd
En av passasjerene, en 21 år gammel nigeriansk asylsøker, omkom. Han skal ha blitt klemt under bussen.

Tre passasjerer, to jenter og en mann, pådro seg bruddskader og ble sendt til sykehus og legevakt, men ingen av disse skal være alvorlig skadd, opplyser operasjonsleder Sidsel Svarstad ved Gudbrandsdal politidistrikt. Sjåføren skal ha sluppet uskadd fra ulykken, ifølge politiet.

Hentet tepper
Mange av de andre passasjerene kom seg ut av bussen før Folkestad. Hun så at det var mange som sto og frøs og forteller at hun gikk tilbake og fikk hentet flere tepper slik at folk kunne holde varmen.

- Da så jeg at det var blod på mange av setene, forteller hun.

Slapp fra ulykken uten skader
Folkestad forteller at hun ikke hadde på seg sikkerhetsbeltet. I ettertid har hun gjort seg mange tanker om hva som kunne ha skjedd.

- Med tanke på at jeg lå med hodet mot vinduet som ble knust, er jeg overrasket selv over at jeg ikke fikk en skrape, sier hun.

Hun har mange ganger tatt ekspressbussen mellom hjemstedet Volda og Oslo og pleier å bruke sikkerhetsbeltet. Denne gangen gjorde hun det ikke.

- Jeg kommer helt klart til å bruke belte framover, sier hun.

Tatt hånd om i Skjåk
Passasjerene fra ulykkesbussen ble brakt til kommunesenteret i Skjåk der det var opprettet et mottakssenter.

- Vi har vært her siden åttetiden. De hadde smurt brødskiver til oss, og vi er blitt godt tatt vare på, forteller hun.

Jarnfrid Folkestad forteller ved 11-tiden at de venter på bagasjen og skyss videre. Hun skal hjem til Volda og gleder seg til å komme hjem igjen etter dramaet på Strynefjellet.

Skal finne årsaken
Samtidig som politiet er i gang med sin etterforskning, kom Statens havarikommisjon for trafikkulykker tirsdag til Grotli for å starte sine undersøkelser. Det var snø og vanskelige kjøreforhold da bussen kjørte av veien.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag