Gå til sidens hovedinnhold

Våknet opp til snø

Kalenderen viser kanskje snart juni, men onsdag våknet flere opp til snødekke. - Finn heller på noe annet enn å ta turen over fjellet i dag, advarer meteorologen.

Det er meldt snø og vind på fjellovergangene, og det er sendt ut farevarsel om vanskelige kjøreforhold i fjellet i Sør-Norge, Hedmark og deler av Nordland, ifølge Meteorologene.

- Selv om man har vinterdekk kan det bli utfordrende med dårlig sikt. Det er lurt å ha god tid, og kanskje heller finne på noe annet, sier statsmeteorolog Kristin Sæther.

Les også

Snart er det juni - her kommer farevarsel for snø i fjellet

Må ha vinterdekk

Statens vegvesen ber bilister som skal kjøre over fjellovergangene om å følge nøye med på vær- og førevarsel.

- De som skal kjøre i kveld må ha vinterdekk, sier Ketil Movæg ved Vegtrafikksentralen i Lærdal.

Ruskeværet blir også med utover dagen og blir til onsdag kveld, men det er ikke akkurat meldt bedre til helgen heller.

Les også

Advarer mot å legge vekk regnjakka: - Kjølig og ustabilt vær i vente

- Kjølig himmelfartshelg

Statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl tror det blir «få bilder av folk som koser seg i kortbukse» i den førstkommende Kristi himmelfartshelgen.

- Det er veldig forskjell fra hvordan det er nå til hvordan det var i fjor. I fjor hadde vi jo rundt 30 grader, mens i år er det knapt 15, sier han til Nettavisen.

Årsaken til dette er at man er inne i en kaldluftsperiode nå, ifølge meteorologen, i tillegg til at det er lavtrykksaktivitet.

- De ligger bare og surrer i nærheten slik at det blir en ganske skiftende værtype. Den setter seg aldri helt, forteller Escobar Løvdahl.

I Nord-Norge ser han for seg at det kommer for det meste til å bli skyet, regn og relativt kjølig, mens i fjellet vil nedbøren komme som snø nordpå.

- Når det gjelder Trøndelag vil det også bli relativt kjølig, men vi får litt varmere vær mot slutten av helga. Det samme gjelder også på Vestlandet, hvor vi for det meste kan vente oss periodevis regn, men litt lettere værtyper på søndagen.

Les også

Værfenomenet cirkumzenital bue oppstod på populært feriested i USA

- Best på fredag

Østafjells sørger kaldlufta for at det blir nokså kaldt både på Sør- og Østlandet, mener Escobar Løvdahl.

- Det gjelder spesielt torsdagen og lørdagen, men så blir det sannsynligvis ganske bra på fredag. Det er fortsatt kjølig, men de varmeste stedene kan jo kanskje få 20 grader, forteller han.

Som på Vestlandet og i Trøndelag vil også luftmassene Østafjells bli litt mildere mot slutten av helga, men det meste handler om hvor mye sol man får de forskjellige stedene.

- Den varmeste dagen er kanskje fredag, midt på dagen, mens den varmeste lufta er nok på søndagen. Selv om det blir litt mindre kaldt på lørdag og søndag, er det såpass vått disse dagene her at det er ikke vil føles like varmt som en «kaldere» dag med sol, forklarer Escobar Løvdahl videre.

Kaldeste siden 1894

Flere steder på Vestlandet har hatt sin kaldeste natt til 29. mai. Ved målestasjonen Florida i Bergen ble det for eksempel målt 2,8 grader.

Den kalde slutten på mai kommer etter en april der temperaturen var høy.

- April var rekordvarm, faktisk ser det ut til at april var varmere enn mai mange steder. Det gjelder for eksempel i Bergen, sist det skjedde var i 1894, skriver meteorologene.

Les også

Vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene i Sør-Norge

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken