- Det er en veldig usikker stemning her, nå. Turister fra hele verden er travelt opptatt med å sjekke hvilke muligheter de har for å komme seg hjem, forteller Ole Eikeland til Nettavisen.

Han er på vei med familien fra Krüger nasjonalpark til Johannesburg i Sør-Afrika når Nettavisen ringer fredag morgen. De har tilbrakt den siste uka i den afrikanske villmarken og skal etter planen fly hjem til Oslo via Frankfurt lørdag. Men nå har en usikkerhet meldt seg:

Kommer de seg hjem som planlagt?

Ny virusvariant

En ny virusvariant (B.1.1.529) som først ble oppdaget i Sør-Afrika og Botswana sprer frykt. Nyhetsmeldingene tikker inn om at land etter land nekter innreiser fra Sør-Afrika og omkringliggende land. Østerrike og Israel var først ute. Nå har også Tyskland og Italia stengt grensene for reisende fra det sørlige Afrika.

EU vurderer å gjøre det samme for hele eurosonen.

Utenriksdepartementet sier de er i kontakt med helsemyndighetene som vurderer situasjonen i Sør-Afrika.

- Vi vil ta en avgjørelse basert på deres anbefaling. Det er med andre ord for tidlig å si noe om, svarer UDs pressekontakt på Nettavisens spørsmål.

Meldingen kom brått på for flyselskapene. I Lufthansa, som har 70 flighter til Sør-Afrika hver dag fra Frankfurt og München, har restriksjonene i Tyskland ført til hektisk aktivitet for å informere og bistå kundene.

- Vi har svært fleksible ordninger for ombooking, så våre kunder vil komme seg hjem, men det kan bli forsinkelser, sier en talsmann for Lufthansa i Frankfurt til Nettavisen og legger til at de overvåker situasjonen fortløpende.

Venter rask avklaring

Nettavisen spurte assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad om lignende tiltak kommer i Norge eller om tiltakene i Europa får konsekvenser for nordmenn.

- Dette er et spørsmål som det jobbes med nå, både i Norge og i hele EU på politisk nivå. Mye vil trolig bli avklart i løpet av dagen, svarer Nakstad.

Les også: Nakstad frykter at ny variant kan utkonkurrere delta

FHI jobber med risikorapport

Folkehelseinstituttet (FHI) jobber med en risikorapport om den nye virusvarianten, men sier det er for tidlig å si noe om eventuelle tiltak.

FHI sier de heller kjenner til hva spredningspotensialet til den nye varianten kan være utenfor Sør-Afrika.

- Per nå vet vi ikke i hvilken grad viruset er mer smittsomt enn andre virus eller om det gir mer sykdom eller unngår vaksinen bedre enn de andre virus vi er vant med. Men vi vet at viruset gir økende smitte i Gauteng i Sør-Afrika og er dominerende der nå. De neste dagene vil bli viktig for å forstå viruset bedre og vurdere betydningen av den nye varianten, sier Frode Forland i FHI ifølge en pressemelding.

Den nye varianten B.1.1.529 er ennå ikke oppdaget i Norge eller andre europeiske land, så langt FHI kjenner til.

- Vi kjenner til ett tilfelle i Hong Kong, og ett fra Botswana, i tillegg til tilfellene i Guateng-regionen i Sør-Afrika, sier Frode Forland.


PS! Ole Eikeland står bak podkasten «Stavrum & Eikeland» sammen med Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum.