Tidligere på mandagen ble Pfizers vaksine godkjent av Det Europeisk legemiddelkontoret (EMA), og noen timer senere vedtok kommisjonen å følge EMAs anbefaling.

- Dette er vår første vaksine. Flere vil godkjennes snart, om den viser seg å være effektivt, sa kommisjonens leder Ursula von der Leyen.

Les også: Dokumentlekkasje: EU betaler 163 kroner per dose av Pfizer-vaksinen

Og hun la til følgende beskjed:

- Nå skriver vi et nytt kapittel i pandemien. Dette er en ekte europeisk suksesshistorie.

Kommer i gang i romjulen

Von der Leyen sa videre at de første vaksinene vil bli gitt 27., 28. og 29. desember, og at vaksinen vil bli tilgjengelig i alle EU-land samtidig. Det betyr at mest sannsynlig vil vaksineringen komme i gang i Norge i romjulen.

- Med denne vaksinen godkjent kan man begynne vaksinering i Norge så fort vaksinen er tilgjengelig, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til NTB.

Les også: Europa rigger seg for storstilt vaksinekampanje

Statsminister Erna Solberg mottok også mandagens nyhet med glede.

- Koronavaksinen er nærmere enn noen gang. Samme dag som solen snur og vi går mot lysere dager, så godkjenner EU den første koronavaksinen. Det er gode nyheter for dagene og månedene framover, sier Solberg i en pressemelding.

- Jeg er glad for at den første koronavaksinen nå er godkjent for bruk i EU og Norge. Vi vil starte vaksinering samtidig med de andre europeiske landene, sier helseminister Bent Høie (H).

- Stolt

Sissel Lønning Andresen er daglig leder i Pfizer Norge, og hun er henrykt etter at deres koronavaksine har blitt formelt godkjent.

- De første koronavaksinene kommer til Norge allerede i romjulen. Dette er en stor dag på vegne av alle de som jobber med forskning og vitenskap for å gjøre menneskers liv bedre, og vi er nå ett steg nærmere i å vinne kampen mot viruset, sier Lønning Andresen i en pressemelding.

Hun lovpriser også vitenskapen og legemiddelindustrien som har utviklet vaksinen på rekordtid.

- I løpet av det siste året har forskere over hele verden revolusjonert hvor raskt det er mulig å utvikle og produsere vaksiner uten å gå på akkord med høye kvalitetskrav. På vegne av den forskningsbaserte vitenskapen og legemiddelindustrien, er jeg stolt over hva vi har fått til, forteller Lønning Andresen.

50.000 doser først

Etter planen får Norge rundt 50.000 doser i romjulen. Deretter skal vi motta rundt 40.000 doser i uken i januar. Hver pasient trenger to doser av vaksinen.

– Vi ser fram mot, og håper på, en sommer der hverdagen er omtrent som den pleide å være før vi stengte landet i mars, men det er en lang vei dit, og mye kan skje underveis, det viser de siste dagene, sa helseminister Bent Høie (H) en pressekonferanse mandag.


I Norge starter vaksineringen mest sannsynlig 27. desember. De første som får vaksinen, er sykehjemsbeboere, og den aller første dosen skal settes i Oslo-området. Når beboere på sykehjemmene landet rundt er vaksinert, er det de aller eldste – 85 år og eldre – som står for tur.

Les mer om koronasituasjonen: Pressekonferanse om koronasituasjonen mandag 21. desember

Vaksinen fra Pfizer/Biontech er den første som blir godkjent i EU og Norge. Også Modernas vaksine er ventet å være klar for distribusjon og bruk i EU innen kort tid. Det ligger an til at EMA gir sin godkjenning i et møte 6. januar, én uke tidligere enn planlagt.

Utviklet på rekordtid

I Storbritannia, USA og Canada har Pfizer og Biontechs vaksine allerede fått nødgodkjenning. I disse landene er vaksineringen allerede i gang, og hundretusenvis har alt fått vaksinen.

Den nye vaksinen er utviklet på rekordtid. Vanligvis pleier det å ta opp mot ti år å utvikle en slik vaksine. I stedet har de greid det på rundt ti måneder. Allerede i januar startet de arbeidet med å utvikle en vaksine mot det som på det daværende tidspunktet kun var antydninger til en pandemi.

Moderna-vaksinen hakk i hæl

USAs mat- og legemiddeltilsyn FDA ga før helgen nødgodkjenning av Moderna-vaksinen, og allerede mandag rulles 6 millioner doser ut fra lageret. Denne vaksinen gir, i likhet med Pfizer-vaksinen, 94 prosent beskyttelse mot covid-19.

Moderna-vaksinen er den andre koronavaksinen som godkjennes for bruk i et vestlig land, og en europeisk godkjenning er altså ventet rett over nyttår.

Les også: - Får vi vaksinert disse gruppene, kan vi gjenåpne samfunnet

I helgen ble det kjent at Norge har sikret seg 1,9 millioner doser av Moderna-vaksinen, ifølge VG. Gjennom EU-systemet kan Norge også senere få tilgang til vaksiner fra Oxford/AstraZeneca, Curevac, Sanofi/GSK og Johnson & Johnson når disse er godkjent.

EMA: Vaksinen fungerer trolig også mot ny mutasjon

Det er ingen beviser som tyder på at Pfizer-Biontech-vaksinen ikke fungerer mot virusmutasjonen som har dukket opp i Storbritannia, sier leder Emer Cooke i European Medicines Agency's (EMA).

En rekke land, deriblant Norge, har innført midlertidig innreiseforbud fra Storbritannia for å unngå spredning av den mer smittsome varianten av koronaviruset.

EUs legemiddelbyrå EMA anbefalte mandag ettermiddag Pfizer og Biontechs vaksine for bruk i EU og Norge. EU-kommisjonen må formelt godkjenne vaksinen for bruk, noe de trolig vil gjøre i løpet av kort tid.