Gå til sidens hovedinnhold

Vaksine-motstand får skyld for mesling-utbrudd - men flere barn får vaksine nå enn tidligere

Meslinger

Selv i Norges «anti-vaksine»-hovedstad er det nå flere som vaksinerer barna sine.

Det har den siste tiden vært mye oppmerksomhet rundt meslingutbrudd flere stedet i landet. Meslinger har i de fleste land vært ansett som en mer eller mindre utryddet sykdom som følge av vaksinasjonsprogrammer, mens såkalte vaksinemotstandere har fått skylden for at sykdommen igjen blusser opp.

Les også

Folkehelseinstituttet advarer flypassasjerer etter meslingsmitte

I Oslo har det i enkelte bydeler blitt sendt ut advarselbrev til foreldre i barnehager og skoler om at det er meslingutbrudd i bydelen, med informasjon om hvordan man kan vaksinere barna.

Tall fra Folkehelseinstitutett (FHI) viser derimot at vaksinemotstanden i Norge ikke kan sies å være voksende.

Små barn vaksineres mer enn før

Første vaksinasjon mot meslinger (MMR) skjer når barn er 15 måneder. I 2016 var det 95,9 prosent av 2-åringer i Norge som var vaksinert mot meslinger. Det er en vekst på over 2 prosentpoeng siden 2011.

Les også

Meslinger – hvorfor så mye oppstandelse?

Ifølge FHI må 92-95 prosent av befolkningen være vaksinert for at det skal oppstå såkalt flokkimmunitet. Ved at de aller fleste i befolkningen er vaksinert mot en sykdom, er de også med på å beskytte de minste barna som er for unge til å få vaksine, og personer med spesielle sykdommer som gjør at de ikke kan vaksineres.

Derimot viser tall fra FHI at vaksinasjonsgraden blant 16-åringer falt i samme periode, ned til 91,1 prosent, noe som umiddelbart kan virke som et faretegn. Men så enkelt er det ikke:

Ifølge Risse beskriver disse tallene bare noe om hvor mange som har fått begge dosene av MMR-vaksinen. Det er rundt 97 prosent som har fått minst én dose - og dette er tilstrekkelig for de fleste.

- Det er høy oppslutning om barnevaksinasjonsprogrammet, sier overlege ved Folkehelseinstituttets avdeling for vaksineforebyggbare sykdommer, Øystein Risse, til Nettavisen.

Finnes lommer med flere uvaksinerte

Selv om vaksinasjonsgraden er høy, er FHI klar på at det finnes små lommer av uvaksinerte personer enkelte steder i Norge.

Nesodden har tidligere blitt omtalt som «anti-vaksinehovedstad», men tall fra FHI viser at dette kan være i ferd med å bedre seg.

Mens det i 2012 var 88 prosent av 2-åringen ei kommunen som var vaksinert, var tallet i 2016 økt til 93 prosent.

Anbefaler ikke spesielle tiltak

Vaksinasjon mot meslinger - MMR-vaksinen - gis i utgangspunktet for første gang til barn ved 15 måneders alder. Det er derimot mulig å gi barn vaksinen enda tidligere, allerede ved 9 måneder.

Med dagens meslingutbrudd er det mange nybakte foreldre som lurer på om det er en mulighet.

Folkehelseinstituttet anbefaler ikke at små barn i dag får den tidligere.

- I barnevaksinasjonsprogrammet tilbys totalt to doser MMR-vaksine: Den første gis ved 15 måneders alder og den andre på 6. klassetrinn. Vaksinasjon med én dose gir beskyttelse hos ca. 95 prosent. Den andre dosen gis først og fremst for å beskytte de 5 prosent av barna som av forskjellige grunner ikke responderte på første vaksinedose, forteller overlege Riise.

- Det er en fordel å vente med første dose MMR-vaksine til barnet er 15 måneder fordi vaksinen virker bedre ved den alderen. Ved vaksinasjon i alderen 9-12 måneder må barnet få en ny dose ved riktig alder (15 måneder) for å sikre tilfredsstillende beskyttelse.

- Folkehelseinstituttet opprettholder anbefalingen om å gi første dose ved alder 15 måneder. Det er vanlig at vi får en håndfull tilfeller av meslinger i året, påpeker han.

Voksne trenger ikke påfyll

Enkelte vaksiner må tas på nytt med jevne mellomrom gjennom hele livet. Vaksinen for meslinger er derimot av dem som holder gjennom livet.

- Personer som er fullvaksinert med MMR-vaksine i henhold til barnevaksinasjonsprogrammet (to doser) trenger ikke ytterligere vaksinedoser, melder Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Voksne som ikke har hatt meslinger, og ikke har deltatt i barnevakinasjonsprogrammet etter 1970, anbefales derimot å ta en MMR-vaksine.

Les også

Foreslår å nekte ikke-vaksinerte adgang til skolen

Kommentarer til denne saken