Gå til sidens hovedinnhold

Vaksinen er straks her - dette er legemiddel-direktøren aller mest spent på

Direktør Audun Hågå i Statens legemiddelverk er særlig spent på én ting.

KONGENS GATE (Nettavisen): Mandag ga EU-kommisjonen grønt lys til Pfizer-Biontech-vaksinen i EU og Norge.

Den første vaksineleveransen på nær 10.000 doser kommer til Norge 2. juledag.

Følgende kommuner er blinket ut til å sette de første skuddene: Oslo, Ringsaker, Hamar, Stange, Sarpsborg, Fredrikstad og Hvaler.

Les også: Pfizer: – Et steg nærmere seier i kampen mot viruset

Nettavisen spurte direktør Audun Hågå i Statens legemiddelverk om hva han er mest spent på rundt den nye vaksinen som straks er i Norge.

Se video-intervju med Hågå øverst i saken!

- Dette vet vi ikke så mye om

- Jeg er selvfølgelig spent på hvordan dette går og om denne vaksinen virkelig skal hjelpe oss. Ett av de spørsmålene vi ikke vet så mye om er hvordan vaksinen kommer til å hindre smittespredning, sier Hågå til Nettavisen.

- Vi kommer til å vite masse om at vaksinen reduserer sykdom og at vi blir syke, men det er selvfølgelig viktig hvordan spredningen stoppes. Så det er nok jeg aller mest spent på.

Les også: Bjørn Guldvog med nedslående melding

- Når forventer du å få mer svar på det?

- Her kommer det til å være en «midlertidig godkjenning», hvilket betyr at firmaene har forpliktelser til å følge opp dette, så de studiene som er kjørt til nå siste halvåret, skal løpe videre i to år. Og så kommer det flere studier, forklarer Hågå.

Direktøren lurer også på én ting til:

- Det er hvor lenge effekten av vaksinen sitter i, noe vi også vil få vite mer om etter hvert.

Les også: Fire dødsfall knyttes til det nye muterte koronaviruset i Storbritannia

Håper på en «normal» sommer i 2021

I likhet med helseminister Bent Høie (H), håper Hågå vi går en «normal» sommer i møte i 2021:

- La oss håpe det! Da beror igjen på hvor godt vaksinen hindrer smittespredning. Skal vi få til en normal sommer må smittespredningen holdes nede, ikke bare at vi ikke blir syke.

Les også: Høie: –⁠ Håper på en sommer som er omtrent som den pleier å være

Les også: Norsk helsetopp med beskjed til alle som er skeptiske til vaksinen

- Hva vil du si til de som er redde for å ta vaksinen?

- Sett dere godt inn i dette, vi kommer til å legge ut mye informasjon om dette på våre hjemmesider, både hva vi vet og ikke vet, og ta en beslutning ut fra det, er hans råd.

- Men kan det være vanskelig for folk å vurdere på egen hånd?

- Vi har absolutt planer om å gjøre dette på en så god måte at alle skal kunne forstå hva det er man kan oppnå og eventuelt risikere. Og så må vi sammenligne med det vi gjør ved å ikke vaksinere oss, altså risikere å få covid med alt det innebærer, understreker direktøren.

- Våpenkappløp mellom oss og viruset

Mange lurer på om vaksinen har like god effekt på det nye muterte viruset:

- Dette er et våpenkappløp mellom oss og viruset, og viruset endrer seg hele tiden, så vi får håpe at det ikke har endret seg så mye at det ikke blir oppdaget av immunforsvaret og samtidig klarer å gjøre oss syke. Så langt ser det ikke ut til å være tilfelle, sier Hågå.

Selskapet Biontech mener deres koronavaksine vil fungere mot den nye varianten av koronaviruset. Og hvis ikke kan vaksinen ganske raskt justeres.

Selv om den nye varianten har en rekke mutasjoner, er 99 prosent av virusproteinet det samme. Derfor er det høyst sannsynlig at vaksinen vil fungere også mot det muterte viruset, mener Ugur Sahin, en av grunnleggerne av Biontech.

Det tyske selskapet har sammen med legemiddelgiganten Pfizer utviklet den første koronavaksinen som ble godkjent i vestlige land.

Skulle det likevel vise seg at vaksinen ikke fungerer mot det muterte viruset, som først ble oppdaget i Storbritannia, kan vaksinen justeres. Sahin mener dette teknisk sett kan gjøres på seks uker, takket være den spesielle teknologien som ble brukt ved utviklingen av vaksinen.

Les også: Bjørn Guldvog med nedslående melding

Se video-intervju med Guldvog her:

Reklame

Disse grillpakkene gir en fantastisk smak på maten

Kommentarer til denne saken