De har rykket inn en helsides annonse i Dagbladet, de planlegger fakkeltog i Oslo og Bergen torsdag, og de varsler radioreklame i nær framtid. Alt for å advare mot svineinfluensavaksinen Pandemrix.

- Responsen har vært helt enorm, sier Kjetil Dreyer, en talsmann for Vaksineaksjon.no, til Nettavisen.

- Egnet til å skremme folk
- Det er helt greit at man uttrykker sin skepsis til vaksinen, men mange av de påstandene som blir framsatt kan være egnet til å skremme folk. Vi mener vaksinen er trygg og anbefaler alle nordmenn å vaksinere seg, sier Geir Stene-Larsen ved Folkehelseinstituttet til Nettavisen.

900 underskrifter
Kjetil Dreyer i aksjonsgruppa opplyser at de så langt har samlet 900 underskrifter og hevder å ha flere tusen støttespillere. På Facebook skal aksjonens grupper ha 5200 medlemmer. Nå varsler de en mulig politianmeldelse av Folkehelseinstituttet (FHI) og vil ha en gransking av deres regnskaper.

Hevder FHI lyver
- Vi vet at de har løyet i flere sammenhenger og at de har brutt mange etiske retningslinjer, hevder Dreyer.

Folkene bak Vaksineneaksjon.no sier Folkehelseinstituttet holder tilbake viktig informasjon om vaksinen, blant annet om bivirkningene. Folkehelseinstituttet på sin side sier de er åpne om alle sider ved vaksinen og viser til at Norge følger anbefalinger fra Verdens helseorganisasjon (WHO) og det europeiske smitteverninstituttet (EDCD).

Avviser påstander
- Vi er opptatt av å være åpne om alle sider ved pandemien og vaksinen, og informasjon om både vaksinen, vaksineavtalen, anbefalinger, tilsetningsstoffer, bivirkninger og mye annet ligger lett tilgjengelig for alle både på helsemyndighetenes egne pandemisider og på Folkehelseinstituttets nettsider, sier FHI-direktøren.

- Folk må selv bestemme
- Vi ønsker ikke å ta et valg for noen. Vi ønsker å bidra til et annet og mer balansert bilde når det gjelder vaksinen mot svineinfluensa. Så blir det opp til hver enkelt å bestemme. Vi anerkjenner folks rett til å velge selv, sier Kjetil Dreyer til Nettavisen.

Mener svineinfluensaen er en hype
- Hva vil dere oppnå med denne kampanjen?

- Vi vil tilby menigmann og personer som er usikre informasjon som kan balansere deres valg. Det er mye fryktpropaganda fra myndighetenes side. Mange tar et valg truffet på frykt, men svineinfluensaen er overdrevet. Den er en hype, sier Dreyer.

Anne-Grete Strøm-Erichsen: - Påtar seg stort ansvar

Støttes av Fritt Helsevalg
Han sier de har leger, helsepersonell og advokater blant sine støttespillere, men vil ikke gå ut med navn på noen av dem kampanjen henter sine faglige råd fra. Dreyer oppgir imidlertid at Fritt Helsevalg er en av samarbeidspartnerne og at de har bidratt med 20.000 kroner til kampanjen.

Fritt Helsevalg kaller seg selv en ideell og uavhengig forbrukerorganisasjon som jobber for å sikre deg som forbruker et bredt tilbud av behandlingsformer. I en av de siste artiklene på nettsiden oppfordres folk til være skeptiske til svineinfluensavaksinen, og det hevdes målsettingen for Folkehelseinstituttet er «å sprøyte mest mulig vaksiner inn i Norges befolkning».

I annonsen Vaksineaksjon.no rykket inn i Dagbladet tirsdag settes det fram en rekke påstander, blant annet at vaksinens innhold av kvikksølvforbindelse kan være skadelig, at hjelpestoffet skvalen er satt i sammenheng med det såkalte gulfkrigssyndromet og at norske helsemyndigheter ikke er interessert i å registere bivirkninger av vaksinen.

Folkehelseinstituttet imøtegår påstandene.

- Det virker som de blander sammen det at enkelte stoffer er farlige i store konsentrasjoner og at de finnes i denne vaksinen. Det gjelder for eksempel konserveringsmiddelet thiomersal, en kvikksølvforbindelse som har en bakteriedrepende effekt. Det er gjort grundige vurderinger av dette, og undersøkelsene viser at thiomersal ikke medfører noen helseskade. Det er også riktig at det kan være rester av formaldehyd i vaksinen. Formaldehyd kan være kreftfremkallende, men ikke i de mengdene vi snakker om her, sier Stene-Larsen.

Nettavisen konfronterte også i oktober FHI med noen av påstandene knyttet til Pandemrix og fikk da utfyllende svar.

LES OGSÅ:Sant og usant om vaksinen

- Kan være feil
Dreyer sier til Nettavisen at det kan være feil i annonseteksten de har rykket inn.

- Vi vurderer de fakta vi har og den informasjonen vi går ut med fortløpende. Det kan være at vi har fått med oss informasjon som ikke er helt korrekt. Der må vi være ydmyke, men det må også gjelde Folkehelseinstituttet, som stort sett bare bruker de de får fra WHO og EDCD ukritisk, sier Dreyer.

Dreyer sier de nå får hjelp fra advokater som vurderer å anmelde Folkehelseinstituttet. Vaksineaksjon.no krever også gransking av FHI og deres regnskaper.

- De har løyet i flere sammenhenger. De har brutt etiske retningslinjer, og vi mener det er personer i FHI som mottar penger fra vaksineprodusenter. Dette ønsker vi å finne ut av ved å gjennomgå regnskapene.

- Ingen bindinger til legemiddelindustrien
Geir Stene-Larsen sier til Nettavisen at Folkehelseinstituttet ikke har noen kommersielle bindinger til legemiddelindustrien og at det er strenge regler for ansatte for hva slags godtgjørelser de kan motta, for eksempel når det gjelder forelesninger. Folkehelseinstituttet finansieres i hovedsak over statsbudsjettet og heller ikke på forskningssiden får man penger fra legemiddelindustrien, ifølge Stene-Larsen.

LES OGSÅ: Her er annonsen fra Vaksineaksjon.no (PDF)

LES OGSÅ: Pressemeldingen fra FHI - Fakta om pandemivaksinen