– Det som er spesielt viktig i Norge er at så mange sier ja til vaksinering. Det håper jeg at fortsetter, for det er veien vår ut av restriksjonene vi har. Det er veien til mer frihet i hverdagen. Jo flere som er vaksinert, desto mindre sannsynlighet er det for alvorlig syke og døde, sier statsminister Erna Solberg (H) til VG.

Mandag hadde 75 prosent av Norges befolkning fått minst en vaksinedose, mens 39 prosent var fullvaksinert.

– Jeg er glad for at så mange velger å vaksinere seg. Det gjør at vi kan få flere tilbake i jobb, øke verdiskapingen i landet og få fart på Norge igjen. Vaksinen er vår vei ut av pandemien. Det er veldig gode nyheter at tre av fire nå fått én vaksinedose, sier statsminister Erna Solberg.

Les også: Deltavarianten er på fremgang: - Alle som får tilbud om vaksine må vaksinere seg

Fem millioner doser satt i dag

I en pressemelding onsdag formiddag påpeker regjeringen at Norge er i verdenstoppen når det gjelder hvor mange som takker ja til vaksine.

De knagger dette blant annet på en undersøkelse FHI gjennomførte de to siste ukene i juli som viser at «blant de unge er 90 prosent positive til koronavaksinasjon».

– Så godt som alle i de eldste aldersgruppene som har fått tilbud om vaksine, har takket ja til det. Jeg er veldig glad for at også mange unge ønsker å vaksinere seg. Om du vaksineres i dag, kan det være du som får dose nummer 5 million her til lands, sier Erna Solberg.

Les også: FHI: - Deltavarianten vil bli dominerende i Norge i løpet av noen uker

Kan bli mer gjenåpning ved månedsskifte

Etter spredningen av deltavarianten utsatte regjeringen trinn fire for gjenåpningen av Norge 5. juli. Nå sier Solberg at tallene ser positive ut for videre gjenåpning siden smittetallene er stabile og få blir innlagt på sykehus.

I slutten av juli eller begynnelsen av august skal regjeringen ta stilling til om det er forsvarlig å foreta videre gjenåpning av samfunnet, hvor blant annet anbefalingen om maks 20 gjester i hjemmet og kravet om bordservering av alkohol på utesteder kan bli fjernet.