Vakt på Gardermoen hadde kollegaer på dødsliste

Foto: (Scanpix)

Truet med å «kneble og kverke» flere kolleger, og sa han hadde laget en dødsliste med flere navn. Nå er han dømt for drapstrusler

10.11.12 08:25

(Romerikes blad): Nå er romeriksmannen i 40-årene dømt i Øvre Romerike tingrett til 21 dagers ubetinget fengsel for drapstruslene mot sine tidligere kollegaer på flyplassen.

Ifølge dommen fremkalte truslene stor frykt hos personene som ble direkte truet og hos selskapet G4S Aviation Security der mannen var ansatt.

En ansatt tok ekstra forholdsregler i sin egen bolig, mens selskapet fant det nødvendig å skjerpe adgangsrutinene inn til firmaets kontor ved Gardermoen.

Toppet seg
Ifølge dommen er bakgrunnen for drapstruslene uoverenstemmelser mellom domfelte og selskapets administrasjon i tilknytning til lønnsutbetalinger.

Konflikten skal ha toppet seg da domfelte i desember 2011 ba om forskudd på lønn og feriepenger grunnet en utenlandsreise i januar 2012.

Da pengene ikke var kommet i romjulen 2011, kontaktet mannen en i ledelsen.

Vedkommende hadde ikke tilgang på lønningssystemet, men skal ha antydet at mannen måtte vente til ordinær utbetaling 15. januar.

Gjentok drapstrusler
Da tok domfelte kontakt med en tillitsvalgt.

«Retten finner det etter bevisførselen utvilsomt at tiltalte var meget oppbragt, og uttalte at han hadde blant annet XX (en i ledelsen, journ. anm.) på sin dødsliste, og at han skulle kneble og kverke de ansatte», heter det i dommen.

Truslene ble ifølge dommen gjentatt flere ganger.

«Slik de ble fremsatt er retten ikke i tvil om at det er drapstrusler, og at de slik rammes av straffeloven § 227», skriver tingrettsdommer Karen Wendel Sandaa videre i dommen.

Det var ledelsen i G4S Aviation Security som anmeldte forholdet. Mannen ble også avskjediget fra sin stilling.

Nekter straffskyld
Domfelte nekter for truslene og erkjenner ikke straffskyld.

Mannens forsvarer, advokat Åge Walle, har ikke snakket med klienten om dommen.

– Jeg vet ikke om han vil anke, men jeg formoder at det kan bli aktuelt, sier advokaten til RB.

– Ikke unaturlig
Administrerende direktør Rolf Gunnar Reisænen i G4S Aviation Security, som har cirka 760 ansatte på Gardermoen, sier det er sjelden selskapet opplever slike saker.

– Dette var en person ute av balanse, som vi agerte overfor med en gang vi fikk signaler om hans tilstand og hva som hadde skjedd, sier Reisænen.

Direktøren bekrefter at det ble iverksatt sikkerhetstiltak som følge av truslene og sier at ansatte som er direkte berørt ivaretats.

– Det er ikke unaturlig å ta forholdsregler i en slik sak. Vi har et apparat i selskapet der de ansatte ivaretas, sier han, og ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Les flere saker fra Romerikes Blad

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.