Gå til sidens hovedinnhold

- Vaktene burde ikke gripe inn

Vampus mener sikkerhetsvaktene på Stortinget skulle overse voldtekten som fant sted rett utenfor.

De mange voldtektene som har funnet sted i Norge siste halvår, provoserer og fortviler. Som regel går gjerningsmannen/-mennene fri.

Nå kaster bloggeren Heidi Nordby Lunde (38) - kjent som Vampus - seg inn i debatten.

Anledningen er at vaktene på Stortinget ikke grep inn da en 15 år gammel asylsøker voldtok en beruset 20-åring natt til søndag, selv om de så det hele på overvåkingskameraet.

Rett foran Stortinget
Hendelsen ble filmet av et overvåkningskamera ved granittrekkverket vis-à-vis smijernsporten foran Stortinget, opplyste politiet mandag.

Les også: Etterlyser offer etter voldtekt

«Debatten går friskt om hvorvidt vaktene på Stortinget burde ha grepet inn da de så det som viste seg å være en voldtekt på overvåkingskameraene. Ifølge politiet gikk de ikke ut for å gripe inn mens situasjonen pågikk. Først da det hele var over, gikk sikkerhetsvaktene ut og pekte ut gjerningsmannen for politiet,» skriver hun på sin blogg.

Nordby Lunde følger opp Dagbladet, som på lederplass mener at «sikkerhetsvaktene på Stortinget skal instrueres til å gripe inn når de ser mistenkelige hendelser der det kan være fare for liv og helse, selv om det ikke er innenfor deres direkte mandat om å beskytte nasjonalforsamlingen og våre folkevalgte politikere.»

Åpner dørene for terrorister
Det er Heidi Nordby Lunde helt uenig i. Hun mener sikkerheten til nasjonalforsamlingen må gå foran alt annet:

«Å peke ut gjerningsmannen når politiet har ankommet og håndterer situasjonen er en ting. Selv om dette viste seg å være en situasjon der den 15-årige gjerningsmannen ikke ville ha vært til fare for vaktene, er det ikke gitt at dette er tilfellet neste gang. Selv om jeg har lite til overs for flertallet av våre stortingsrepresentanter rent politisk, mener jeg at sikkerheten til nasjonalforsamlingen skal gå foran. Å instruere stortingsvaktene til å gripe inn i situasjoner som ikke direkte truer nasjonalforsamlingen, legger veien åpen for terrorister eller andre til å avlede oppmerksomheten til sikkerhetsvaktene og dermed gjøre det lettere for uvedkommede å ta seg inn i Stortinget.»

- Ikke paranoid
Hun presiserer at hun ikke tror Norge - eller Stortinget - er noe terrormål.

- Dette er ikke noe utslag av paranoia, sier Nordby Lunde - som har engasjerer seg sterkt i vold og overgrep.

30. mars anmeldte bloggeren en mann som i lang tid hadde sex-sjikanert henne.

Hun hadde i forkant skrevet om sjikanen på bloggen sin etter å ha blitt utsatt for sex-hets flere ganger. Hun sa også at hun valgte å anmelde til tross for råd fra politiet om at det bare fører til at saken forverrer seg.

- Løvene vokter det de skal
- Jeg har anmeldt lignende saker fire til fem ganger nå, sa Nordby Lunde til Nettavisen, idet hun var i ferd med å gå inn på Sentrum politistasjon for å anmelde de siste sjikanerende tekstmeldingene hun har mottatt.

Senere samme uke ble en mann pågrepet for å ha hetset 40-50 damer.

Men hva Stortinget angår, er ikke hun ikke i tvil om hvem løvene skal vokte:

- Hvor tragisk denne hendelsen enn er på alle måter - sikkerhetsvaktene gjorde jobben sin. Løvene står med blikket vendt mot inngangen til Stortinget. De vokter det de skal, skriver hun avslutningsvis.

PS Løvene er mer utadrettede enn Vampus antyder, som bildet viser.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken