Valebrokk snudde på hælen

Kåre Valebrokk innrømmer at TV 2 først ikke hadde tenkt å utfordre det politiske TV-reklameforbudet. En interndebatt førte til helomvending.

20.06.08 11:04

Førstkommende mandag er det kommunevalg i Norge. For Medie-Norge er valget blitt adskillig mer interessant etter at både Norges største kommersielle TV-kanal og en liten lokal-TV aktør har valgt å utfordre reklameforbudet på fjernsyn.

Det var imidlertid svært nær at TV 2 ikke ble med på den viktige ferden. I en artikkel i TV 2 eget kundeblad, "Status 2", uttalte informasjonsdirektør Rune Indrøy at det ikke var aktuelt å gjenta provokasjonen fra 1997.

Da TV 2 utfordret reklameforbudet sammen med Frp under valgkampen i 1997, førte det til heftig debatt, og forbud mot politisk tv-reklame ble senere hjemlet i loven. Indrøy uttalte tidligere i vår at kanalen denne gangen ikke ville provosere politikerne før høstens kommunevalg.

- Vi er dypt uenige i at det skal være forbud mot politisk reklame i Norge. Samtidig synes vi det er greit å forholde oss til norsk lov og kommer ikke til å fremprovosere noe i år slik vi gjorde i 1997, sa Indrøy.

Kåre Valebrokk forteller til Propaganda at denne oppfatningen endret seg etter en interndiskusjon i TV 2.

- Vi hadde en lang debatt i huset. Han (Indrøy - red.anm) og jeg var enige om ikke ta på oss dette, vi hadde egentlig ikke lyst til å runde den bøya. Men etter hvert som diskusjonen skred frem, fant vi ut at det ble stadig vanskeligere å komme med motargumenter og ikke gjøre det. Så vi endret ganske enkelt mening, sier Valebrokk.

Han avviser at endringene kom etter at Frp hadde kommet med innspill.

- Det hadde jo vært mye morsommere å få vist en TV-reklame fra SV, humrer han og sier at når de først nå har bestemt seg, kommer TV-kanalen til å kjøre reklameløpet helt til de taper eller vinner.

Onsdag fikk TV 2 et pålegg om gebyr på 70.000 kroner fra Statens medieforvaltning for brudd på Kringkastingslovens forbud mot politisk reklame. En TV-spot med Carl I. Hagen ble kjørt to ganger mot slutten av august før den ble stoppet og tatt av.

– Vi betaler enkelt og greit dette gebyret. Vi vil ha prøvd saken for retten og kommer til å ta den så langt som det er nødvendig, sier Valebrokk, og inkluderer Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg i denne saksrekken.

Han sier at TV 2 uansett ikke er drevet av behovet for mer reklameinntekter.

- Du vet jo selv hva de politiske partiene har av budsjetter, sier han og medgir at det er en hyggelig sideeffekt at politikerne jevnlig forteller hvor sterk TV-reklamen er. Kjetil Try har tidligere sagt til Propaganda at TV 2 annethvert år får millioner av kroner i gratisreklame fordi politikerne hauser TV som reklamekanal.

- Hvis det virker så sterkt, må det jo være veldig pengebesparende å bruke TV. Men nå vil vi ikke kjøre mer politisk reklame før vi har vunnet fram i retten. Vi tok av Frp-reklamen etter å ha fått knesatt et prinsipp, sier TV 2-sjefen til Propaganda.

Sammen med lokal-TV-kanalen TV Vest vil Norge etter hvert få testet rettslig om Kringkastingslovens reklameforbud holder mål. TV Vest mener at de ikke har noe å vinne på å kjøre en rettssak sammen med TV 2, siden lokal-TV-aktørens kronargument er størrelsen og at de har kjørt en reklame for et lite parti (Pensjonistpartiet). Dermed motbeviser de påstanden om at politisk reklame vil favorisere de store og rike kanalene og partiene.

Samtidig sier avdelingsdirektør Lars Winsvold i Statens medieforvaltning til Propaganda at det slett ikke er sikkert at de to sakene får like forløp.

- Det ville vært absurd om vi hadde fått ulikt utfall for lokal-TV og riksdekkende TV. Det ville i tilfelle forundret meg sterkt. Det viktigste for oss uansett er likebehandling av mediene på dette området, sier Valebrokk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.